Szükséges lépést jelentett be az Intel, idén érkeznek az ATX 3.0-as tápok.

A kétezres évek eleje óta nem nagyon nyúltak hozzá a tápokkal kapcsolatos ATX 2.0 szabványhoz a létrehozók. A hamarosan érkező, akár 800 wattot is fogyasztó videókártyák korában már a nagyobb gyártók is szükségesnek érezték, hogy lépjenek valamit az ügyben. Az Intel pár napja adta ki az ATX 3.0 ismertetőjét, még idén megérkeznek az újgenerációs tápok a gamer számítógépekbe.

A legnagyobb újdonság a korábban már többször belengetett PCIe Gen 5 csatlakozó lehet, mely 600 wattot is képes lesz szállítani egy csatlakozó segítségével.

600 watt egy csatlakozón? Nem akadály!

A jelenleg használt PCIe tápcsatlakozók maximálisan 150 wattot tudnak átvinni egy csatlakozón, nem véletlen, hogy a flagship kártyákon már 3 ilyet is megtalálunk. Az új szabványnak hála 1200 wattig teljesen rendben leszünk 2 darab Gen 5 csatlakozóval, csak bírja a táp többi része. A jelenlegi 8 pin helyett a jövőben 16-tal találkozunk majd (12+4). Tizenkét tű a tényleges áramellátásért felel majd, a maradék négyet pedig kommunikációra használják fel a hardverek, ezek segítségével intelligensen kezelhetik majd a tápok az általuk kiosztott kimeneti feszültséget is.

PCIe Gen 5 – A legnagyobb újdonság

Természetesen a váltáshoz a videókártyák gyártóinak is igazodniuk kell, de a korábbi pletykák alapján már a napokon belül érkező RTX 3090 Ti-t is ezzel a csatlakozóval látta el az Nvidia és a jövőben érkező modellek is szinte kivétel nélkül azzal érkeznek majd. AMD oldalról még nem olvashattunk ilyen jellegű megerősítést, de meglepődnénk, ha nem követnék a zöldek példáját.

Az FSP már készül

Az első új szabványos tápokat valamikor 2022 második felében találhatjuk majd meg a boltok polcain, addig pedig maradnak az átalakítók, valószínűleg a 3090 Ti mellé is egy PCIe Gen 5 – 3×8  „régi” PCIe kábel jár majd. Az FSP a napokban bejelentettehogy felfrissíti a piacon lévő tápcsaládját az új szabványra, az ígéretük szerint a dobozon megtalálható információk segítségével hamar kitalálhatjuk, ha ATX 3.0-ás tápokba szaladunk bele. Konkrét megjelenési dátumokról azonban ebben az esetben sem beszélhetünk.

Forrás: Intel 

Telefon előfizetés, kicsit másképp:

Előfizetős szolgáltatássá [is] tenné az iPhone-okat és a Maceket az Apple

×