A HardwareUnboxed csapata készített kimutatást.

A HardwareUnboxed csapata tavaly márciusban úgy döntött, hogy minden hónapban górcső alá veszik az akkoriban még magasabb árcédulákkal rendelkező VGA priacot. A 3DCenter csapatával ellentétben ők nem az osztrák vagy német weboldalak árait nézik át, hanem az amerikai Newegg webáruházét. A trend és az arányok megállapításához ez is tökéletesen elegendő, ha az árak nem is teljesen fedik egymást az európai piacéval.

A jelenlegi AMD és Nvidia vonal összes modelljét megvizsgálták, a nem túl combosra sikerült 6500 XT-től egészen a bestia RTX 3090-ig. Az első oszlopban a kártyák ajánlott felhasználói árát láthatjuk (MSRP), a másodikban a Newegg oldalán megtalálható legolcsóbb modellek árát találjuk, míg a harmadikban ezek százalékos eltérését olvashatjuk le. AMD fronton átlagosan 38%-kal fizetünk még többet az ajánlott árakhoz képest, az NVIDIA-nál ez az érték 50% körül alakul. Elsőre brutálisnak hangozhatnak ezek, ám az a szomorú igazság, hogy az elmúlt egy év legjobb áraival találkozhatunk jelenleg Amerikában és Európában is.

A fenti grafikonokon az új, de Ebay-en árult kártyák árainak alakulását láthatjuk, mely talán pontosabb képet fest arról, hogy a valóságban is csökkentek a VGA-k árai. Még mindig messze vagyunk a tökéletes számoktól és sajnos több tényező is beleszólhat a további csökkenésbe, de az tény, hogy az elmúlt bő egy év legjobb időszakában vagyunk jelenleg, már ami a videókártyák árcéduláit és elérhetőségét illeti.

Forrás: Videocardz

Mostantól még jobban bünteti a Microsoft a jogtalan Windows telepítéseket

×