A Hogwarts Legacy az elmúlt évek egyik, ha nem a legvártabb – a Cyberpunk után a másik legnagyobb hype övezte –  játéka.

A Hogwarts Legacy minden túlzás nélkül pontosan az a Harry Potter világában játszótó videojáték, amiről a rajongók több mint két évtizede álmodoznak. Jól tudom, hiszen én is egy vagyok közülük.

A március 17-i State of Play-en tulajdonképpen az ábrándjaimat láttam visszaköszönni. Persze már annak idején is voltak varázslóvilágos játékok, melyek kiszínezve ugyan, de követték a filmek és a könyvek cselekményét. A Hogwarts Legacy-hoz hasonlót viszont eddig – már csak a technika korlátaiból adódóan – még sosem láthattunk.

A negyedórás játékmenetet bemutató esemény során megtudtuk például, hogy nemcsak olyan varázslótanoncot kreálhatunk, amilyet akarunk, de még a roxforti házak egyikébe is bekerülhetünk. Ezt azért nagyon fontos kiemelni, mert most először játszhatunk majd úgy egy Harry Potter játékkal, hogy a Hugrabugnak, a Hollóhátnak, vagy a Mardekárnak gyűjthetjük a pontokat. Vagyis most először láthatjuk a szemünkkel, és járhatjuk be keresztül-kasul ezeknek a házaknak a saját klubhelyiségeit is.

A Hogwarts Legacy fejlesztői zseniálisan választották ki a korszakot is. Az 1800-as évek végén járunk, ami miatt voltaképp teljesen szabad kezet kaptak a történet és a karakterek alakítása fölött. Természetesen lesznek majd olyan szereplők, akik ismerősek lehetnek (szellemek, festmények, varázslények stb.), de alapvetően a tanárok és a diákok, illetve a világot benépesítő NPC-k teljesen új alakok lesznek.

Megismerhetjük például a korabeli gyógynövénytan tanárt, a sötét varázslatok kivédését okító mágust, de Piton helyett egy sokkal barátságosabb varázsló mutatja meg a bájitaltan határtalan mélységeit is. Mindenki teljesen új, friss karakter lesz, ami óriási kreatív szabadságot jelent – reméljük tudnak is élni vele.

A könyvek-filmek koncepcióját kölcsön véve néhány diákkal baráti viszonyt is kialakíthatunk, akikkel hozzájuk kapcsolódó küldetésekre mehetünk, vagy ha úgy akarjuk, ők is velünk tarthatnak a saját kalandozásainkban. Ez azonban nagyban függ attól, hogy milyen kapcsolatot ápolunk velük, ami nemcsak választható párbeszéd opciókat jelenthet, de hatással lehetünk a körülöttünk zajló életre is.

Életből, faunából pedig lesz bőven. A Roxfortot körülvevő hatalmas terület ugyan tele van erdőséggel, szirtekkel, mezőkkel, falvakkal, melyeket varázslók és varázslények egyaránt lakják. Némelyik ellenséges, némelyik pedig barátságos, de tőlünk és az akcióinktól is függ, hogy ez miként alakul. Ezekre a helyekre pedig többféleképpen is eljuthatunk majd, melyek egyike csak a seprőn való repülés.

De ez még nem minden. A Hogwarts Legacy-ban nemcsak a napszakok váltakoznak majd, hanem az évszakok is. Az, hogy éppen tél, tavasz, nyár vagy ősz van, meghatározó szerepe lesz a kalandunk során, és nem mellesleg igen hosszú játékidőt is prognosztizál.

A játékban természetesen lesznek bőséggel klasszikus HP-játékokat megidéző puzzle-elemek, melyek mellett elég sokat is kell majd harcolnunk. De ez is, ahogyan a játékban nagyon sok más, szintén teljesen ránk van bízva. Ha szeretnénk, osonhatunk, vagy akár szemtől szemben is megküzdhetünk az ellenfeleinkkel. Használhatunk bájitalokat, erősítő bűbájokat, vagy akciózhatunk keményebben, akár tiltott varázslatokat is használva. Csak rajtunk áll.

Íme a teljes bemutató, amiből még ennél is sokkal többet tudhattok meg:

DE VISZONT!

Mindent összevetve a Hogwarts Legacy tényleg minden Harry Potter-rajongó álma, viszont legyünk nagyon óvatosak a játékot övező hype-al. A közelmúltban ugyanis láttunk már olyan játékot kőkeményen elhasalni, amely hasonlókat ígért. Ez persze nem jelenti egyenesen azt, hogy a Hogwarts Legacy is arra a sorsra fog jutni, mint amire a Cyberpunk 2077 jutott, de ne legyenek illúzióink sem.

A játék nem lesz hibátlan, és minden bizonnyal a felfokozódott izgalom az elvárásokat is az egekbe tornázta. Ez egy ekkora címnél pedig végzetes is lehet. Tehát (mint rajongó a rajongónak) azt tanácsolom, hogy két lábbal a földön várd a szuper-izgalmasnak tűnő Hogwarts Legacy-t, és semmiképp sem a tökéletest, a játékok játékát, de leginkább ne a saját megnövekedett elvárásaidat vetítsd bele. Annak még sosem volt jó vége.

A Hogwarts Legacy a tervek szerint az év végén jelenik majd meg PS4-re, PS5-re, Xbox One és Series-re, PC-re és meglepő módon Nintendo Switchre.

Készítheted a pénztárcád, ha megosztod a családdal vagy a haverokkal a Netflixed

 

https://leet.hu/termekek/konzolok/?price=&pa_gyarto=venom&stock=

×