4 játék, amikben a szabadságért és a függetlenségért vívhatsz ádáz küzdelmet

Sajnos eddig még senki nem készített videojátékot az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményei alapján, de azért akad néhány játék, amiben megdönthetjük az elnyomókat.

0
 

Sajnos eddig még senki nem készített videojátékot az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményei alapján, de azért akad néhány játék, amiben megdönthetjük az elnyomókat.

Ugyan egyre több tehetséges magyar független fejlesztőpalántát fedezhetünk fel, akik több ízben is előveszik a magyar történelem egy szegletét, de eddig még senki sem nyúlt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom egyébként igen izgalmas témájához.

Pedig ha valamit zseniálisan (és mindenképpen hiánypótló) módon lehetne adaptálni, az a magyar történelem ezen szeglete. Még akkor is, ha „csupán” egy Assassin’s Creed Discovery módjához hasonló programról van szó, melyben becsatlakozhatunk a márcziusi ifjak közé, ellátogathatunk a legendás Pilvax kávéházba, vagy Petőfiékkel tarthatunk az egyetemi előadások megzavarandó verbuválásban, hogy aztán meghallgassuk a 12 pont, majd a Nemzeti Dal elszavalását.

Amíg arra várunk, hogy valaki felkarolja a magyar nemzet egyik legjelentősebb témáját, addig talán akadhat pár alternatíva azon játékosok számára, akik virtuális módon is szeretnék megélni az ilyenkor a számos magyart átható szabadságharcos szellemiséget.

1. Freedom Fighters

A Freedom Fighters ugyan nem egy mai csirke már, de még mindig az egyik legjobb darab a szabadságharcos műfajában. A játékot a Hitman fejlesztőinek köszönhetünk 2003-ból, de talán még mostanság is aktuális lehet.

A történet szerint a második világháborút a Szovjetúnió nyerte, amikor ledobott Berlinre egy atombombát, így tulajdonképpen be is pozicionálta magát az új világrend legtetejére. Az orosz vezetés azonban nem állt meg Európa meghódításánál, ezért a 2000-es évek elején Amerikát is elkezdi megszállni.

Hősünk, Chris Stone egy teljesen átlagos vízvezetékszerelő, aki egyik pillanatról a másikra találja magát a New York-i orosz invázió kellős közepén. Szerencsére sikerül elmenekülni a szovjet katonák és tankok elől, majd csatlakozik a jórészt civilekből verbuválódott ellenállásához.

Ezután az orosz elnyomás ellen harcolni akaró szabadságharcosokkal kell gerillaharcokat folytatnunk, és visszafoglalni a stratégiailag fontos támaszpontokat. A játék ugyan egy TPS akciójáték, bőven vannak taktikai mélységei is. A küldetések során felszabadíthatunk ellenállókat, akik ezután nemcsak velünk tartanak, de várják is a parancsainkat a harcokban.

2. Homefront: The Revolution

A Homefront-sorozat eléggé lesajnált volt a megjelenésekor, pedig egyáltalán nem volt olyan bitang rossz, mint ahogyan sokan leírták. A Homefront legelső része még egy teljesen átlagos, mondhatni egyáltalán nem kiemelkedő Call of Duty-klón volt, a The Revolution azonban nem kicsit változtatott a formulán.

A Freedom Fighters-hez hasonlóan itt is egy fiktív történelemben, illetve jövőben járunk, ahol Észak-Korea az egyik legnagyobb gazdasági és katonai állam a világon. Ezt annak köszönheti, hogy a 70-es évek tájékán óriási politikai reformon ment keresztül, így egy nyugati-féle kapitalista országgá vált. Ennek köszönhetően technológiai nagyhatalom lett, amely óriási függőségbe taszította Amerikát, amelyet egy 2025-re prognosztizált gazdasági összeomlást és eladósodást kihasználva megszállt.

A játékban Ethan Bradyt, az ellenállás egyik legfrissebb tagját alakítjuk, a feladatunk pedig felszabadítani a megszállás alatt lévő Philadelphiát. Maga a játékmenetet a Far Cry-okhoz lehetne hasonlítani, és igazából nem is sokkal rosszabb, mint a 26. Ubisoft bőrlehúzás. A Homefront: The Revolution nem egy kiemelkedő játék, mégis egészen érdekesen, nem fekete-fehér módon közelíti meg a szabadságharcok témáját.

Egy próbát megérhet, manapság csap pár száz forintokért adják a konzolok és a PC-k digitális boltjaiban.

3. Assassin’s Creed III

Az Assassin’s Creed harmadik számozott etapját nagy vita övezi, sokaknak ugyanis csalódás volt Ezio történetei után. Számomra viszont az egyik legjobb darabja a sorozatnak, amit leginkább a szettingnek és az olyan játékmenetbeli megoldásainak tartok be, amelyek mind a mai napig, még a stílusváltás után is meghatározzák az AC-t.

Connorral, pontosabban Ratonhnhaké:tonnal az Amerikai függetlenségi háború kellős közepébe csöppenünk bele, ami az amerikai történelem legnagyobb szabadságért, önállóságért folytatott küzdelme volt. A sorozatban talán itt jelenik meg a legerőteljesebben az assszasszinok szabadság iránti elköteleződése, szemben a templomosok totális kontrolljával szemben, sok szempontból pedig ennek rendelnek alá majdnem mindent.

A játék során átélhetjük a történelem (kicsit kiszínezett) eseményeit, felfedezhetjük Boston és New York utcáit, a gyönyörű vadont, illetve találkozhatunk Benjamin Franklinnel, George Washingtonnal, Thomas Jeffersonnal, és még sok más, az amerikai történelem jelentős alakjával.

4. Assassin’s Creed: Unity

A Ubisoft nagyon szereti a szabadságharc és a forradalom témáját, amit rendre be is mutat nekünk az Assassin’s Creed és a Far Cry játéksorozataiban. A lista utolsó helyére azért nem valamelyik Far Cry játékot citáltam, mert úgy gondolom, hogy a francia forradalom ábrázolása sokkal jelentősebb és erősebb bármelyik fiktív szabadságharcnál.

A Unity 2014 egyik, ha nem a legnagyobb csalódása volt, mára viszont bátran tudom ajánlani tulajdonképpen mindenkinek. A játék most is egészen gyönyörűen fest (és már jól is fut), a története és a világa pedig különösen erősen mutatja be Európa egyik legjelentősebb eseményét, amely . A francia forradalom tőlünk ugyan távol zajlott, a hatása bőven elért hazánkig, és közvetett módon segítette az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom kialakulását is.

Ennyi lett volna ez a rövid lista, de ha te tudsz ajánlani még hasonló játékokat, akkor ne tartsd magadban, írd meg nekünk kommentben!

A Google is tiszteleg az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom előtt

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×