Éveken keresztül csak úgy kóborolt az űrben a rakéta, és még gazdája sincsen neki.

Bill Gray égi megfigyelő még januárban szúrt ki egy irányítatlanul kallódó rakétát, ami fékeveszetten Föld körüli pályán száguldozik. Némi számítás után azonban arra jutott, hogy záros időn belül körülbelül 8000 km/órás sebességgel be fog csapódni a Holdba, amit egészen pontosan március 4-re datált.

A szakember további megfigyelések után azt is megállapította, hogy az elszabadult hordozó valószínűleg a SpaceX egyik 2015-ös küldetésének felső fokozata lehet, de ezt hamarosan Elon Musk megcáfolta. Ezután a rendelkezésre álló adatok alaposabb vizsgálatával kiderült, hogy valójában a 2014 októberében indított kínai Csang’e 5-T1 Holdra tartó küldetés Hosszú Menetelés 3C rakétájának része lehet, bár Muskhoz hasonlóan a kínaiak is tagadják, hogy az ő eszközük lenne.

Bárhogyan is, a hordozórakéta őrületes sebességgel kora délután Hold felszínére, a Hertzsprung-kráter közelébe ért és feltehetőleg becsapódott. 

Ez a kráter viszont az égitest másik oldalán van, így földi eszközökkel lehetetlen volt nyomon követni az eseményt. Hogy kiderítsék a rebellis rakéta sorsát – na meg a remények szerint az eredetét, a NASA azt tervezi, hogy a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) segítségével megkeresi a becsapódás helyét, bár az űrügynökség szerint ez hetekig-hónapokig is eltarthat majd.

Egyébként ez a becsapódás volt az első alkalom, hogy ember alkotta eszköz akaratlanul és irányíthatatlanul fatálisan a Holdba csapódik. Tervezett becsapódás azonban már történt még 2009-ben, amikor a NASA Centaur rakétáját és a kísérő szondát úgy irányították, hogy nagy sebességgel vágódjon a Holdba egy olyan küldetés során, amelynek célja a természetesen előforduló víz felkutatása volt.

via – DigitalTrends

Akcióban az Anonymous – Az összes orosz kémműholdat eltéríthették

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×