A szórakoztatóiparon túl a chiphiány minden olyan termék előállítására hatással van, amiben elengedhetetlen alkatrész a félvezető. Tehát az autóipartól kezdve a háztartási gépekig mindenre.

Olybá tűnik, hogy egy újabb tényező csatlakozott a hosszúra nyúló listához, amelyen felsorakoztathatjuk a chiphiány miatt bekövetkező elektronikai termékek készlethiányát.

A világjárvány okozta kereslet és kínálat közötti tátongó szakadékon túl a problémát tovább súlyosbította a kriptovaluta-bányászat, a szilíciumtermelés csökkenése, a rézfólia hiánya, az alkatrészhiány, a szállítási késések, az alumínium zavarai, a szárazság (természeti katasztrófák), a zárlatok, és most egy régóta érlelődő probléma is becsatlakozik.

Mégpedig, hogy egyszerűen nincsen elég szakképzett munkaerő a szükséges pozíciók betöltésére.

A Nikkei Asia most arról számolt be, hogy ez a probléma különösen elterjedt Tajvanon, a TSMC székhelyén, ahol a világ legfejlettebb chipjeinek 90%-a készül. A portál azt írja, hogy a diplomások száma egyre csökken, miközben egyre nagyobb szükség van több mérnöki tehetségre.

A 23,4 millió lakosú Tajvanon 2022 negyedik negyedévében több mint 30.000 chipgyártással kapcsolatos üres álláshely volt, ami 77%-os növekedés 2020 második negyedévéhez képest. A tajvani STEM diplomások száma a 2011-es 116 000-ről 2019-ben 92 000-re csökkent, míg az országban az elmúlt években a halálozási arányok meghaladták a születési arányokat, ami a népesség csökkenéséhez vezetett.

Az ország iparában tavaly év végén több mint 290.000 alkalmazottat foglalkoztattak, szemben a két évvel korábbi 225.000-el, ami jónak tűnhet, azonban egyre kevesebb a mély tudással rendelkező szakember. A chipgyártók állítólag már fejvadászokat alkalmaznak a megfelelő munkaerő felkutatásához, akiket hatalmas fizetésekkel próbálnak meggyőzni. Ez viszont önmagában nem oldja meg az egyre mélyülő munkaerőhiányt.

via – TechSpot, Nikkei Asia

Nagy a siker! – Ennyi PS5 konzolt adtak el a megjelenés óta

https://bit.ly/3JFrSnw

×