Egészen elképesztő folyamatok játszódnak le az agyban a halál előtt és után, ami megerősít egy régóta feltételezett jelenséget.

Tudósok most először rögzítették egy haldokló emberi agy aktivitását, amelyből kiderülhetett, hogy nem is olyan légből kapott „az egész életem lepergett a szemem előtt” mondat, hanem valóban ez történhet.

A vizsgálatot teljesen véletlenül végezték el, eredetileg ugyanis egy 87 éves epilepsziás beteg agyhullámait figyelték egy elektroenkefalográf (EEG) készülékkel, amikor az idős páciens szívrohamot kapott és meghalt. Az EEG azonban rögzítette a halált, ezáltal 15 percnyi szomorú, de kivételes agyi aktivitást vizsgálhattak meg.

A kutatók a szívverés leállása előtti és utáni 30 másodpercre összpontosítottak, ahol a gamma-oszcillációként ismert agyhullámtípusok fokozott aktivitását észlelték. Ezek az agyhullámok jellemzően olyan folyamatok során szokott jelentkezni, mint az álmodás, a meditáció és az emlékezés, a régi emlékek felidézése.

Ebből pedig arra következtetnek, hogy egy haldokló szeme előtt tényleg lepereghet az életének legfontosabb pillanatai. 

„A memória-visszahívásban részt vevő oszcillációk generálásán keresztül az agy a halálunk előtti utolsó felidézés fontos életeseményeit játszhatja le, hasonlóan a halálközeli élményekben tapasztaltakhoz” – mondta a Louisville-i Egyetem munkatársa, Dr. Ajmal Zemmar, a tanulmány vezető szerzője a sajtóközleményben. „Ezek az eredmények megkérdőjelezik az arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az élet, és fontos további kérdéseket vetnek fel..” – folytatta.

A kutatócsoport szerint a megfigyelések arra utalnak, hogy az agy még azután is képes összehangolt tevékenységre, hogy a vér már nem áramlik benne. A gamma-hullámok hasonló változásait a halál időpontja körül már korábban is kimutatták patkányoknál, de ez az első alkalom, hogy embernél ilyen aktivitást észleltek.

Természetesen az eredményeket némi óvatossággal kell kezelni, hangsúlyozta a csapat. Az adatok mindössze egyetlen esettanulmányból származnak, és még az is egy olyan betegnél történt, akinek az agya megsérült, és az epilepsziával kapcsolatos szokatlan aktivitáson ment keresztül. A kutatók remélik, hogy más esetekben is tovább vizsgálódhatnak.

via – New Atlas, Neoscope

Tudományos áttörés! | Elkészült a sisak, amivel kezelhető az agydaganat

 

https://bit.ly/3JFrSnw

×