Egészen elképesztő tudományos áttörést értek el az agydaganatok gyógyításában, amivel úgy tűnik a jövőben elkerülhető lehet a kemoterápia és a műtéti beavatkozás.

Neurológiai kutatások és fejlesztések között találkozhattunk már olyan sisakkal, amely képes kimutatni az agydaganatot, ami már önmagában is egy elképesztő dolog, de a napokban a Frontiers in Oncology című szakfolyóiratban publikált orvostudományi áttörésre azért még nem számítottunk.

Rendkívüli kutatók egy csoportja ugyanis egy olyan mágneses sisakot talált fel, amely nem csak érzékeli a tumort, hanem sikeresen képes kezelni is azt.

A tudományos áttörést jelentő sisakot egy 53 éves agydaganattal küzdő páciensen tesztelték, aki sajnálatos módon később egy ehhez nem kapcsolódó okból következően elhunyt. A kísérlet – és a boncolás – részeként viszont megvizsgálták az elhunyt agyát, és azt tapasztalták, hogy az eljárás rövid ideje alatt a tumor 31 százalékkal lett kisebb. Ez a vizsgálat az első non-invazív (beavatkozás nélküli) terápiát jelentette az agydaganat egy halálos formájának, a glioblasztómának a sikeres kezelésére.

A sisak három forgó mágnessel rendelkezik, melyek egy mikroprocesszor-alapú elektronikus vezérlőhöz kapcsolódnak, mindezt pedig egy újratölthető akkumulátor működteti. A terápia részeként a beteg öt héten át viselte a készüléket a klinikán, illetve otthon a felesége segítségével. A sisak által létrehozott mágneses mezőterápiát kezdetben két órán keresztül alkalmazták, amit fokozatosan emeltek napi hat órára. Ez alatt az időszak alatt a páciens daganatának tömege és térfogata közel egyharmadával zsugorodott.

A sisak olyan sikeresnek bizonyult, hogy az amerikai Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) megkapták az engedélyt az önkéntes alapú „fájdalommentes kezelésekre”, vagyis a betegek dönthetnek úgy, hogy a sugárzás, kemoterápia vagy a műtét helyett ezt válasszák.

„Eredményeink… a nem invazív és nem mérgező terápia új lehetőségeit nyitják meg… számos izgalmas lehetőséggel a jövőre nézve” – mondta a kutatásban is részt vevő, és a közlemény szerzője, David S. Baskin, aki a Houston Methodist Neurológiai Intézet Idegsebészeti Osztályának egyik vezető orvosa.

via – TechCrunch, Engedget

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×