Lehetséges, hogy a 2021-es év volt a legrosszabb év a CSGO számára? Volt pár érdekes esemény, az biztos. Most összefoglaltuk ezeket.

Az tavalyi év valószínűleg a legviharosabb év volt a Counter-Strike: Global Offensive számára. A 2021-es CS:GO Rewind azt mutatja be, hogy a Valve játéka a CS:GO esport legnehezebb évét élte meg. Természetesen a Valve címe továbbra is uralja a világ esport versenyeit, de tavaly volt 1-2 olyan esemény, ami komoly nehézséget okozott. Rengeteg átigazolás, dráma, botrányok. De a CS:GO idén új erőre kap a közeledő Major alkalmával.

Íme minden fontosabb esemény, ami 2021-ben történt a CS:GO esportban.

ZYWOO indította a 2021-es évet

2021 váratlan változással indult, az ENCE nyertes csapatánakfelbomlásával, ráadásul az ENVY határozatlan időre felfüggesztette a CS:GO részleget. Nagy meglepetés volt, amikor a HLTV bejelentette, hogy Mathieu „ZywOo” Herbaut visszaszerezte az első helyet a legjobb CS:GO játékosok sorában. A Team Vitality mesterlövésze a második egymást követő évben lett a jobb játékos.

Sokan otthagyták a CS:GO-t

Nem sokkal azután, hogy a Valorant 2020 közepén megjelent, rengetegen jelentették be, hogy áttérnek a Riot játékához. Ez 2021-ben sem hagyott alább. 2021 februárjában több CS:GO játékos és szakember búcsúzott, hogy újrakezdhessék a Riot játékában. Timothy „autimatic” Ta, Ethan „Ethan” Arnold, Elias „Jamppi” Olkkonen, Nathan „NBK-” Schmitt, Ricky „floppy” Kemery, Erick „Xeppaa” Bach csak néhány említésre méltó player, aki elhagyta a CS:GO-t. Az sem segített, hogy a járvány miatt rengeteg verseny maradt el.

Remény a PGL Majorra

A 2021-es év egyébként csalódást keltő kezdete reménnyel kecsegtetett a PGL CSGO-rajongóinak. A svéd versenyszervező két év után bejelentette a CSGO első nagy versenyét az Avicii Arénában. Ez a hír új életet lehelt a rosszkedvű rajongókba, akik a COVID-19 óta nem vettek részt LAN eseményen. Az Major azonban falakba ütközött, miután a Svéd Sportszövetség az esportot „elit sporteseményként” való elfogadása ellen szavazott. A rajongók továbbra is bizakodtak, hogy a Major visszatér a svéd fővárosba.

A Ninjas in Pyjamas vezérigazgatója, Hicham Chahine erőfeszítéseivel döntő szerepet játszott abban, hogy a korlátozások ellenére a PGL LAN eseménye az Avicii Arénában megrendezésre kerüljön. Ez a hír elég volt ahhoz, hogy újra fellángoljon a CS:GO rajongók kedve.

Az új brazil csapatok születése

A nagy ligákban csapatai kissé megtorpantak, amikor beköszöntött az online korszak, ami egy borzasztó évhez vezetett.

A MiBR belső problémái megrázták a brazil CS:GO szcénát, ami új rostert eredményezett a GODSENT és a Fun Plus Phoenix szervezetekben. A három szervezet játékosokat cserélt, és megnyomta a frissítés gombot az ócska brazil színtéren. Az O’Plano szintén egy olyan csapat volt, amely a brazil összecsapás eredménye volt, később a 00Nation-höz szerződött.

Az Anonymo, az Extremum és a DBL Poney, olyan játékosokkal, mint Aaron „AZR” Ward, Nathan „NBK-” Schmitt, Alexandre „bodyy” Pianaro, szintén figyelemre méltó új csapatok voltak, amelyek 2021-ben jöttek létre.

A CLOUD9 felmorzsolódása

Az észak-amerikai CS erősen elvérzett az online korszak kezdete óta, de 2021 márciusa volt az utolsó szög a koporsójában. Az NA utolsó reménysége, a Cloud9 „átmenetileg” kiszállt a CS:GO-ból, amitől a rajongók elkeseredtek.

A játékosok szabadúszóként szóródtak szét, és nem volt olyan szervezet, amely garantálta volna jövőjüket a CS:GO-ban. A magas szintű NA jelenlét hivatalosan elhalt a Cloud9 búcsújával. Kisebb csapatok, például a Bad News Bears átvették az uralmat, de egyetlen szervezet sem volt hajlandó benevezni egy „halott CSGO régióban”.

Botrányok – FBI nyomozás meccs-csalások miatt

Amint arról korábban írtunk, 2021 a drámákról szólt, de egyik sem volt akkora, mint az FBI belépése a CS:GO birodalomba. Az NA CS:GO jelenléte 2021-ben nem sokat járult hozzá az esporthoz, de az biztos, hogy rengeteg vitát kavart.

Az ESIC 2020 óta vizsgálja az NA-ban a mérkőzések befolyásolását. Nyomoztak 34 személy ellen, akik állítólag megsértették a korrupcióellenes kódexet, miközben részt vettek az ESEA Premier NA-ban. Az FBI segítségével az ESIC ötéves eltiltást szabott ki Sebastian „retchy”-nek és Kevin „4pack” Przypasniaknak a meccsek elcsalása miatt.

Miről szólt az Akuma dráma?

2021 közepén minden CS:GO játékos az Akuma fogadási botrányról beszélt. Az ESIC azt állította, hogy a Project X (a csapat, amelyből az Akuma később alakult) vezérigazgatója, Oleksandr Shyshko pontos fogadásokat tett a meccs előtt a Virtus.Pro vs. Akuma meccs kimenetelére. A hónapokig tartó vita után a csapat feloszlott az IEM Fall CIS kiábrándító eredményét követően.

HUNDEN VS HEROIC

2020 egyik meghatározó eseménye volt, amikor a Heroic visszahozta Hundent a fedélzetre. Visszatérését nem fogadták jól, de a közösség nagy érdeklődéssel figyelt, amíg egy új Pandora-szelence ki nem nyílt.

Az egész fiaskó akkor kezdődött, amikor Heroic azt állította, hogy Nicolai „HUNDEN” Petersen kiszivárogtatta a csapat stratégiáját egy fő versenytársuk kulcsemberének az IEM Köln előtt. A nyomozás olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek miatt Hundent két évre eltiltották az ESIC által szervezett eseményektől.

Új pályák és átalakítások a CS:GO-ban

A CS:GO egyik jelentős fejlesztése 2021-ben történt. A Valve újragondolta a pályákat, és egy új dzsungel témájú pályát hozott be a Train helyére. Ez volt az Ancient.

A pálya vegyes visszhangot váltott ki, de hamar megtalálta helyét a profi szcénában. Ráadásul bejött a gránát is. Ez jelentős változás volt, mivel átalakította a csapatokban a szerepeket, és általában a játékot. Nagy szükség volt már ezekre az újításokra.

A NAVI nyeri a Majort

A PGL Stockholm 2021 nagy esemény kezdete előtt mindenki fogadásokat kötött a NaVi-ra. Jól tették, hiszen a csapat nem okozott csalódást. A Navi 2-0-ra verte meg a G2 Esport csapatát, így lett az első csapat a CS:GO történetében, amely úgy nyert Major bajnokságot, hogy egyetlen pályán sem vérzett el a torna során.

s1mple rekord

A PGL Stockholm major 2021 bebizonyította, hogy minden bizonnyal a NaVi korszakát éljük. A verhetetlen csapat mindenkit legyőzött, aki útjába állt, és ugyanezt tette a legutóbbi Blast Premier World Final versenyén is. Itt döntött rekordot s1mple. Az ukrán AWP-specialista 2021-ben a nyolcadik MVP elismerést szerezte meg, és hét MVP-vel verte meg a korábbi rekordert, dev1ce-t. Összesen 19 MVP érme van.

Az ukrán alakulat hivatalosan is olyan erővé vált, amellyel számolnia  kell csapatnak 2022-ben is.

A CS:GO esport visszatérése

A tekintélyes PGL színpadon zajló játékok döntő szerepet játszottak a CS:GO életre keltésében. A döntő nézőszáma megdöntötte a CS:GO összes korábbi rekordját. A PGL Major Stockholm döntője, a G2 Esports és a NaVi összecsapása 2,7 milliós nézettségi csúcsot ért el.

Vajon milyen lesz a CS:GO 2022-es éve?

Ezt láttad már?

120 ezer ingyen notebookot kapnak a diákok és a tanárok országszerte

 

https://bit.ly/3JFrSnw

×