Magyarországon jelenleg csak egyetlen szolgáltató kínál ekkora sebességet, és azt is csak nagyon kevés helyen, de a CableLabs szakemberei szerint éveken belül már mindenki számára elérhető lesz.

Mostanság még nehéz elképzelni, hogy mi használna ki a címben említett sebességet, hiszen már 1 Gbps is tökéletes a gördülékeny netezéshez, a technológia rohamos fejlődésével azonban elengedhetetlen, hogy ezen a területen is szintet lépjünk.

A CableLabs, a kábelipar innovációs laboratóriumának szakemberei például már most gőzerővel dolgoznak az internetsebesség következő generációs megoldásain, amellyel szerintük néhány éven belül minden háztartásba elhozhatják a 10 Gigabites sebességet. Mindezt a jelenleg használatos vezetékes hálózatokon ígérik, az adatátvitel működésének frissítésével, DOCSIS 4.0 specifikációkkal.

A CableLabs szerint a tesztelésben résztvevő egyik tagszervezet, a Comcast tavaly a módszerüket használva 4Gbps-os feltöltési és letöltési sebességet ért el, míg egy másik szervezet, a Charter Communications 8,5Gbps-os letöltési és 6Gbps-os feltöltési sebességet ért el meglévő üvegszál-koax hibrid (HFC) rendszeren.

A technológia a hullámhossz-multiplexeléssel (különböző színek használata az adatátvitelhez ugyanazon az optikai kábelen keresztül) párosulva lehetővé teszi, hogy a meglévő üvegszálas eszközök sokkal nagyobb számú bitet továbbítsanak másodpercenként. Ezeket a specifikációkat használva a Comcast az egyik egy teszt során el tudta érni a 10 Gbps sebességet.

Azt nem tudni, hogy ezt a módszert mikor vehetik át a világon máshol is, mindenesetre már Magyarországon sem sci-fi a 10 Gbps. Hazánkban például tavaly októberben a Digi indította el elsőként az ultragyors internetet, de az márciusig csak Budapesten érhető el, majd további öt vidéki nagyváros is becsatlakozik.

Ezután pedig már csak idő kérdése, hogy szélesebb körben is elterjedjen, főleg ha a kutatók módszerével olyan területeket is becsatlakoztathat, amelyekre máshogyan csak óriási összegek ráfordításával érhetne el – legalábbis ha hihetünk a CableLabs-nak.

via – Interesting Engineering

45 év után végre megoldódott az Apple-1 különös rejtélye

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×