Az amerikai hacker bosszút akart állni, amiért a Kim Dzsongunnak dolgozó hackerek nála is bepróbálkoztak, ezért lekapcsolta náluk a komplett internetet.

Az internet általunk ismert formájában Észak-Koreában ugyan nem létezik, egy saját belsős, a külvilágtól belülről elszigetelt hálózattal, vagyis intranettel azért rendelkezik. Ez az észak-koreai net mindössze egy marék weboldalnak ad otthont, melyek mindegyikén a rezsim szájízének megfelelő tartalmak, magyarán propagandák jelenhetnek csak meg, de még azok sem érhetőek el mindenki számára.

Hackerekből azonban náluk is akad pár, akiknek a kémkedésen és a dollármilliók lopkodásán túl a nyugati hackerek munkájának megnehezítése, alkalomadtán ellehetetlenítése is a feladatuk. Így jutottak el 2021. elején egy P4x nevű amerikai hackerhez, akit szintén megpróbáltak eliminálni az online térből, de nem sikerült nekik, sőt, még a kártékony kódot is vissza tudta fejteni.

Ezután azonnal jelentkezett az FBI-nál, akiknek meg is mutatta az észak-koreai malwaret, a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai viszont állítása szerint semmit sem tettek a jövőbeni hasonló támadások elhárításáért. Azóta eltelt egy év, és P4x egyik reggelen a pizsamájában a gépe előtt ülve úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a dolgot.

Január 26-án P4x egymaga egy sor „szolgáltatásmegtagadó” támadást indított az észak-koreai hálózatokat támogató szerverek és routerek ellen, aminek következtében hat órán keresztül az egész ország „internetelérés” nélkül maradt.

A Wired a Pingdom nevű üzemidő-mérő szolgáltatás segítségével megerősítette a P4x támadásainak időzítését és a weboldalak leállását, ahol a támadások után nem sokkal a nagyobb routerek is leálltak, és a weboldalakkal együtt az e-mailek és más internetalapú szolgáltatások is leálltak. A hacker nem akarja nyilvánosságra hozni ezeket a sebezhetőségeket, mivel ez megkönnyítené Észak-Korea számára a javításukat.

A Wired beszámolója szerint a lakosság csupán egy kicsiny része, leginkább a diktatórikus kormányhoz közel álló tisztviselők férnek hozzá az intranethez, vagyis az emberek túlnyomó többségének fel sem tűnt a kiesés. A helyi portáloknak és a kormánytagoknak viszont annál inkább, amivel P4x tökéletesen elégedett, mivel az üzenete célt ért. A hacker viszont itt még nem állna meg: össze akar állítani egy hacktivista csoportot, ami folytatja az Észak-Korea elleni támadásait, hogy különböző szenzitív információkat lopjanak el.

Ez a kőkemény valóság: Az NFT-k 80%-a csalás és átverés – állítja az OpenSea

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×