A hadászati célokra fejlesztett autonóm robotokkal emberéleteket válthatnak ki, de közben magában hordozza a gépek eltérítésének veszélyét is.

a Black Mirror című sci-fi thriller sok évadon keresztül szolgált számos elrettentő példával a technológia lehetséges, de mindenképpen rossz felhasználásáról, amely részek során például azt is bemutatták, hogy miért nem olyan jó ötlet autonóm robotokra fegyvert szerelni.

A sorozat alkotóinak felvilágosító tanácsait a Ghost Robotics munkatársaira teljesen ellenkező hatással volt, szóval tavaly be is mutatták az első olyan robotkutyájukat, amely hátán egy nagy hatótávolságú mesterlövész puska virított. Akkor arról volt szó, hogy a fegyvert elővigyázatosságból még nem bíznák a mesterséges intelligenciára, de azt azért kiemelték, hogy a halálosztó felderítőgép minden körülmények között bevethető.

Erre a reklámra pedig jól rá is harapott az amerikai kormány, és a belbiztonsági minisztérium (DHS) bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a katonai tesztelését a Ghost Robotics autonóm robotjának.

A teszteket az amerikai vám- és határvédelem fogja végezni az amerikai-mexikói határ mentén, és kiemelték, hogy a robotkutyákra semmiképpen sem raknak fegyvereket (még?). A 45 kilós gépek mindössze felderítő munkát fognak ellátni, méghozzá emberi irányítás nélkül, önmagukat irányítva, de szigorú ellenőrzések mellett.

A tesztelés bejelentésének időzítése viszont kifejezetten érdekes is lehet, tekintve a jelenleg kipattant orosz-ukrán helyzetet, ami miatt a Pentagon több ezer amerikai katonát vezényel Kelet-Európába. Ha a Ghost Robotics gépe átmegy a teszteken, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy esetleges háborúban is bevethetik majd őket, emberéleteket kiváltva ezzel.

Ezzel szemben a robotok feltörésének veszélye is fennállhat, ami mellett azt sem érdemes elfeledni, hogy Oroszországban pont mostanában fogták el a világ egyik legveszélyesebb hacker-banda tagjait is, akiknek jórészt ugyan nyugati célpontjaik voltak, de az orosz vezetés nem adja ki őket.

via – Interesting Engineering, The Verge

Mindeközben Kína megépítette a világ legnagyobb katonai „lépegetőjét”:

Már a Black Mirrorban élünk: Kína megcsinálta a világ legnagyobb harci robotját

https://leet.hu/streamplify

×