Ami egykoron még csak egy Black Mirror epizód volt, az manapság már nagyon is a valóság része.

Egyáltalán nem vagyunk már olyan messze a Black Mirror által felfestett borongós jövőképtől, melyben a Boston Dynamics négylábú, kutyákra hasonlító harci robotok tartják rettegésben az embereket. Sőt, a valóság ennél talán még keményebb, hiszen az autonóm működő robotkutyákon túl egyre-másra jelennek meg a halálosztó drónok is.

Ezúttal Kínából érkezett az újabb fejlesztés, bemutatták ugyanis a világ eddigi legnagyobb harcászatra, katonai felhasználásra tervezett négylábú robotját. A behemót a méretein túl viszont már kevésbé egyedi, hiszen megjelenésében kísértetiesen idézi a B.Dynamics 2005-ös BigDog fejlesztését, sőt, még a képességeiben is nagyon hasonlít hozzá.

A kínai robot elsődleges funkciója a teherhordás lesz, de már most azon dolgoznak, hogy a későbbiekben miként lehetne alkalmazni fegyveres felderítő feladatokra.

Az autonóm működésre is képes szerkezet maximum 160 kilót bír szállítani, ami mellett akár 10 km/órás gyors gyalogtempóra is képes szinte bármilyen környezeti körülmény mellett. A kínai állami média szerint a roboteb előre, hátra és átlósan is tud mozogni, emellett pedig még ugrani is bír, vagyis nehezen megközelíthető helyekre is eljuthat.

Kína nem mellesleg az ENSZ autonóm harci robotokat vitató ülésein rendre kiáll az ilyen célú fejlesztések mellett, azonban Amerikával, Oroszországgal és Indiával szemben lekorlátozná a felhasználásukat.

via – Futurism

Amerikában már a Robotzsaru járőröz, és legnagyobb ellenfele a lépcső

 

https://leet.hu/streamplify

×