A beszámolók szerint először csak drónokra ragasztgattak robbanóanyagot, de most már bombázni is tudnak velük a magasból.

A fejlett és távolról irányítható, vagy újabban a teljesen autonóm, emberi beavatkozást nem igénylő drónok fejlesztéséről nagyon megoszlanak a vélemények. Az egyik oldalon az az érv merül fel rendre, hogy ezekkel az eszközökkel számos emberéletet lehet kiváltani, míg a másikon a rossz kezekbe kerülés az, ami nyomós indok lehet a szélesebb elterjedésük ellen.

Ez utóbbit példázza Mexikó legbrutálisabb és leghírhedtebb kartellje, a Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), ami messze híres a jól felszereltségéről. A bűnszervezet már tavaly is aktívan kihasználta a modern kor vívmányát, a kamikaze drónokat, melyek közel repülve a célponthoz felrobbannak, a repeszekkel pedig súlyos, esetenként halálos sérüléseket okozva a közelében tartózkodóknak.

A mexikói hírcsatornák viszont most egy olyan videóhoz jutottak, amely egy egészen kreatív, de annál sokkal ijesztőbb újrafelhasználását mutatja meg a drónoknak. A CJNG ugyanis azt találta ki, hogy a drónokra kis ejtőernyővel ellátott C4-eket szerel, így egyetlen eszköz több robbantásra is felhasználható az útja során. Ezeket pedig a kijelölt terület fölé érve szimplán csak ledobja, komoly pusztítást okozva ezzel.

A CJNG 2009-ben alakult kartell, ami kifejezetten gyorsan Mexikó legnagyobb és legbrutálisabb szervezetévé vált. A kartell tagjai állítólag kitépik áldozataik szívét, testüket savval teli hordókban oldják fel, és még terhes nőket sem kímélik. Ezzel és a modern eszközeikkel pedig elérték, hogy a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló illegális kábítószercsempészet mintegy 30 százalékát ők intézik.

A CJNG módszerei pedig remekül rámutatnak, hogy milyen lehetőségek rejlenek az ilyen eszközökben, ha azok rossz kezekbe kerülnek. Ezért is szólal fel ellene megannyi politikus is, akik szerint az autonóm harcászati eszközöket nemcsak, hogy nem volna szabad sehol bevetni, de a gyártásukkal is le kellene állni. Ez pedig egy sarkalatos vitapont azt ENSZ-ben, nagyrészt India, Oroszország és az USA miatt, akik szerint a teljesen rendben van a halálosztó gépek gyártása.

A kartell által használt drónok pedig még csak nem is kifejezetten harcászati eszközök, de tegyük fel a kérdést; vajon mi lesz akkor, ha már a konkrétan ölésre készített kütyük is elérhetőek lesznek az ilyen, és ehhez hasonló szervezetek számára?

via – Interesting Engineering

Itt a vég: Mesterlövész puskát szereltek egy robot hátára

 

https://leet.hu/akcioeso/

×