Egyre több bolthálózat nyitja meg mesterséges intelligencia által irányított, pénztár nélküli üzletét, melyek idővel teljesen mellőzhetik a humán munkaerőt.

Sokan úgy vélik, hogy a pénztár és alkalmazottak nélkül üzleteké a jövő, amilyenekkel az elsők között még az Amazon próbálkozott. Mostanság azonban egyre többen veszik át az ötletet, és a brit székhelyű TESCO után most már a német ALDI is megnyitott olyan boltot, ahová csak besétálunk, majd hagyományos fizetés nélkül kisétálunk – írta meg a BBC.

Ennek lényege csupán annyi, hogy amíg az üzletben tartózkodunk, addig egy mesterséges intelligencia figyeli a lépteinket, és minden terméket számon tart, amit a polcokról a táskánkba, vagy a kosárba raktunk. Az üzletekbe egy applikációval léphetünk be, melyhez csatolva van a bankszámlánk, az AI pedig ezen vezeti a vásárlásunkat – élőben. Amikor kilépünk az üzletből automatikusan levonásra kerülnek azok az árucikkek, melyeket elraktunk, ehhez pedig nem kell sem a hagyományos, sem pedig önkiszolgáló pénztárhoz sorban állnunk.

Ez persze még nem jelenti egyenesen azt, hogy rögtön és teljesen eltűnnének az alkalmazottak az üzletekből, hiszen árufeltöltésre, illetve a mindennapi tevékenységek intézéséhez továbbra is embereket fognak alkalmazni. Ez azonban a funkcionális robotok elterjedésével változhat, így idővel akár egyetlen ember is elegendő lehet majd egy közepes bolt működéséhez. Az Aldi vezetősége szerint a technológia idővel segíthet csökkenteni a vállalat munkaerő költségeit.

Az ALDI az első Shop&Go boltját az angliai Greenwichben nyitja meg amolyan próba jelleggel, viszont ha beválik az újszerű technológia, akkor hamarosan Európa-szerte elterjedhet a modell. Egyébként egy ilyen üzlet már Magyarországon, pontosabban Budapesten is akad, ami ugyancsak pénztárgépek nélkül, egy mesterséges intelligenciával működik.

Budapesten nyílt egy üzlet, ahol alkalmazottak helyett mesterséges intelligencia dolgozik

https://leet.hu/akcioeso/

×