Az Amazon Go mintáján Magyarországon elsőként Budán nyílt meg egy olyan üzlet, ahol az árufeltöltőkön kívül semmilyen más emberi alkalmazott nincs.

Ha valaki megkérdezné, hogy hogyan képzelem a jövő fizikális üzleteit, akkor azt mondanám, hogy pontosan úgy, amilyen a Quick Pick boltja Budán.

A frissen nyílt Quick Pick elsőre egy teljesen átlagos vegyesboltnak tűnik, kintről legalábbis, ugyanis már a belépéshez is egy applikáció szükséges. A bejáratnál le kell olvasnunk egy QR-kódot, ami a személyes Quick Pick profilunkhoz van kötve, majd miután ezzel megvagyunk, nyílik is az ajtó.

Itt pedig ugyanúgy sétafikálhatunk, mint egy Lidl-Aldi-Spar trióban tennénk, vagyis intézhetjük a bevásárlást. A különbség viszont az, hogy nincsenek alkalmazottak. Sőt, hagyományos értelemben még kassza sincs, de még önkiszolgáló pénztár sem. Még tovább megyek: csak be kell mennünk az üzletbe, elvenni a polcról a szajrét, majd zsebre, a hónunk alá, vagy simán a táskákba vághatjuk, és megyünk tovább a dolgunkra, szaladhatunk a villamos és busz után.

Hogy mi van? Mi ez? Hogy működik? Most akkor nem kell fizetni?

Utóbbira válaszolva: a hagyományos formában tényleg nem kell fizetned. Vagyis nem kell senkinek sem becsipognia a kasszánál az árut, de ettől függetlenül a boltból kilépve mégis megtörténik a fizetés. Az egészért a Quick Pick mesterséges intelligenciája felel, aki figyel mit csinálsz a boltban, és intézi a virtuális kosarad – pont mint az Amazon tengerentúli Go üzleteiben.

Bármit, amit leemelsz a boltban a polcról, azt az AI a virtuális kosaradba rakja. Ha útközben mégis meggondoltad magad, akkor csak vissza kell rakni a helyére és azonnal sztornózza.

És igazából ennyi a trükk, ez a varázslat, a csoda. Bemész, vásárolsz, senkihez sem kell egyetlen szót sem szólnod, nem kell elővenned a pénztárcád, becsipognod bármit is, vagy sorban állnod, szimplán csak a tatyóba rakod a bevásárlást és elegánsan kisétálsz. Rendkívül izgalmas, és előremutató, és bizony elég nagy az esély rá, hogy egyre több helyen fogunk Quick Pick üzletekkel találkozni, melyek pontosan így működnek: alkalmazás letölt-regisztrál, QR-kód beolvas, aztán bemegy, kimegy.

Az áruválasztékról azonban még nem tudok mit mondani, mert személyesen még nem jártam ott, de ezt a hiányosságomat a napokban pótlom, és jövök egy beszámolóval. 

Magyarország első „Grab & Go” üzlete, a Quick Pick első boltja sokaknak kieshet, ugyanis Budán, a 11. kerületi Bíró László József krt. 1. alatt található – elméletileg 0-24. A vásárláshoz – de már a belépéshez – elengedhetetlen az alkalmazás telepítése, amit a Google Play Store és az App Store alkalmazásboltokban találhattok.

via – Quick Pick

×