A teheneknek egy olyan illúziót adnak, amitől kevésbé lesznek stresszesek és depressziósok, és amivel a gazdák megúszhatják az állattartás körülményeinek tényleges javítását.

A VR eszközök felhasználása még mindig kutatandó, hiszen akár olyan területeken is különösen hasznosnak bizonyulhatnak, melyekre talán sohasem gondolnánk. A VR fejeseket például terápiás célokra is tökéletesen alkalmazható, és nagyon úgy tűnik, hogy ez nemcsak embereken, hanem állatokon is működhet.

Ezt pedig onnan sejthetjük, hogy egy török mezőgazdaságból élő gazda, Izzet Kocak úgy döntött, hogy VR fejeseket rak a teheneire, hogy azok úgy érezzék magukat – ergo azt higgyék, hogy egy szép mezőn legelésznek. A gazda szerint erre azért volt szükség, mert a tehenek, amikor rosszul érzik magukat kevesebb és rosszabb minőségű tejet adhatnak. Ezért találta ki, hogy a jószágokat egy virtuális legelőn legeltesse, miközben azok a szokásos tápot a szokásos helyen kapják.

A dolog pedig működni látszik, ugyanis azok a tehenek, akikre felkerült a VR fejes átlagosan 5 liter tejjel adnak többet, illetve annak minőségében is javulást tapasztaltak. Kocak szerint a tehenek kevésbé stresszesek, boldogabbak és nyugodtabbak is lettek a zöld legelő illúziójától, amivel tulajdonképpen az állatvédők igazát bizonyítja. Vagyis azt, hogy az állatok számára valóban élhetetlenek, egészségtelenek azok a körülmények, melyek között tartják őket.

Ez vár ránk, emberekre is? 

Aztán ott van a másik kérdés is, hogy vajon az embert is hasonló körülményekre akarják-e kondicionálni a több fronton is készülő metaverzummal?

Gondolok itt a földi életkörülmények, az és az életterek drasztikus romlására és beszűkülésre, így jobb híján majd mi is egy tehénmátrixhoz hasonló helyre menekülünk a mindennapok valósága elől, hogy egy másik világ illúziójától legyünk boldogabbak, vagyis termelékenyebbek. A Facebook – Mark Zuckerberggel az élen – legalábbis nagyon is erre készül.

Egy autonóm drón mentette meg egy férfi életét, mielőtt kiértek volna a mentők

 

https://leet.hu/akcioeso/

×