Egy idősebb svéd férfi szívroham következtében a háza előtt esett össze, akinek az életét egy önműködő drón mentette meg.

A drónok felhasználási területe igen széles skálán mozog, hiszen a csomagküldésen át egészen katonai célokra is tökéletesen alkalmazhatóak, ahogyan akár életmentő funkciókat is képesek ellátni. Ez utóbbit példázza egy nemrégiben történt eset, amikor egy szerencsétlenül járt férfi egy autonóm működő drónnak köszönheti, hogy életben maradt.

Egy neve elhallgatását kérő idős svéd férfi egy decemberi napon éppen havat lapátolt a háza előtt, amikor hirtelen erős mellkasi fájdalmat érzett, majd eszméletét vesztve összeesett. Mint kiderült, a 71 éves úr szívrohamot kapott, amit legnagyobb szerencséjére pont meglátott a helyi kórházba dolgozni igyekvő orvos, dr. Mustafa Ali, aki azonnal a segítségére igyekezett.

Gyors vizsgálat után Ali megkezdte az újraélesztést, közben pedig arra kért egy járókelőt, hogy értesítse a mentőket. A doktor elmondása szerint nem sokkal később egy zúgást hallott a feje fölött, amit egy defibrillátort szállító drón adott ki. Ali azonnal leakasztotta az életmentő szerkezetet a drónról, aminek köszönhetően sikerült megmenteni az idős férfi életét.

Mint később kiderült, a drón egy Everdrone nevű vállalat tulajdona, ami hasonló helyzetekben nyújt életmentő szolgáltatásokat. A vállalat szerint sok hasonló esetben azért nem sikerül megmenteni az emberek életét, mert a mentő egyszerűen nem tud időben kiérkezni, így az újraélesztés és/vagy más életmentő beavatkozást későn tudnak megkezdeni.

A mentősökkel szemben viszont egy drónt semmilyen fizikai (infrastrukturális) tényező nem hátráltat, ami így sokkal gyorsabban a helyszínen tud lenni. A fenti esethez például a riasztást követő 3. percben sikerült kiérkeznie az életmentő drónnak, ami tulajdonképpen megmentette a férfi életét.

Everdrone drónmentős szolgáltatása egyelőre csak Svédországban működik, de 2022-ben más európai országokban is szeretnék megvetni a lábukat.

via – BBC, The Verge, Futurism

Valósággá vált a Watch Dogs – Dubajban drónokat használnak járőrözésre

 

https://leet.hu/akcioeso/

×