Egyenesen Dél-Koreából jöhet az a kütyü, ami a közeljövőben könnyen leválthatja majd a kényelmetlen arc- és szájmaszkokat.

Voltál már olyan helyen, aminek a nyitott bejáratát légfüggönnyel szerelték fel, ami garantáltan hazavágja a belőtt frizurád? Ha igen, akkor nagyjából lehetnek elképzeléseid annak a futurisztikus arcmaszknak a működéséről, amit négy jövőlátó koreai dizájner álmodott meg, hogy ezzel váltsák le a hagyományos arc- és szájmaszkokat.

A sci-fi filmből szalajtott szerkezet pontosan úgy néz ki, mint egy kezdetleges AR szemüveg: a felső része egy vastag tok, míg onnantól lefelé csak egy egybefüggő lencse. A kinézete azonban ne tévesszen meg senkit, ez ugyanis semmiféle okosfunkcióval nem rendelkezik, leszámítva azt, hogy megvédi a viselőjét a vírustól szennyezett levegőtől – és fordítva.

Mindezt úgy képes elérni, hogy a légfüggönyök megoldását konvertálja egy viselhető verzióba – innen is kapta az AirBlade nevet. A tok fentről lefelé egy vékony sávban levegőt fúj, így elméletben minden káros dologtól megszűri a környezeti levegőt, pontosabban nem enged semmit a viselője közelébe. A lencse is ezért kell, hogy még véletlenül se fújjon bele a tulajdonosa szemébe.

Kép: Yanko Design

Az AirBlade egyelőre még csak koncepció szintjén létezik, de jelenleg is azon dolgoznak, hogy kivitelezhető, és még ennél is hatékonyabb formában lehessen egyszer majd kivitelezni. Jelenleg például egy beépíthető légszűrőn dolgoznak, hogy friss levegőt használjon a szemüveg az „arcfüggönyhöz”.

Hogy ez mikor és mennyiért cserébe fog kereskedelmi forgalomban is megvalósulni, azt még nem tudni, mindenesetre a Yanko Design csapata (Kim Seulgee, Ko Sungchan, Lee Wonho, Park Hyein) az innovatív ötleteked díjazó Red Dot Design Concept Awardról győztesként térhetett haza.

Cyberpunk a valóságban: Agyba ültetett chippel írtak meg egy posztot Twiterre

 

https://leet.hu/akcioeso/

×