Amíg mi nagyokat hahotázunk a két hamisító szájkaratéján, addig mindketten gennyesre keresik magukat néhány klikkből.

Az NFT tartalmakról néha embert próbáló feladat eldönteni, hogy komolyan, vagy csak úgy viccből léteznek egyáltalán, bár ezen a kérdésen minden bizonnyal a belőlük mesésen meggazdagodók aligha lamentálnak egy percet is.

Mondjuk a legújabb parodisztikus történet főszereplői erősen megdolgoznak azért, hogy az egész blokkláncon alapuló hitelesítő módszert a nevetség tárgyává tegyék. Két csaló ugyanis, akik valódi NFT-n üzletelő művészek munkáit hamisítják, azon kezdtek el vitázni, hogy melyikük az „igazi”csaló. Bizony, 2022-re oda is eljutottunk, hogy ez az NFT-nek köszönhetően minden probléma nélkül megtörténhet.

A két főhősünk akár egy újabb Monty Python filmet is inspirálhatnának, hiszen mindkettejüknek ugyanaz a kreatív ötlet jutott eszébe: fogják az egyik leghíresebb és legtöbbet érő NFT-s művészeti kollekciót, és annak összes képét letükrözik, majd felrakják az NFT-piacterek egyikére, hátha megveszi valaki. Egészen konkrétan a híres majomképes Bored Ape Yacht Clubról (BAYC) van szó, aminek tükrözött másolatait (tisztelegve egy másik csaló előtt) PHAYC-re és PAYC-re (Phunky Ape Yacht Club) kereszteltek.

Jól érted: ezek a kollekciók mindösszesen annyiban térnek el az eredetitől, hogy a képeken szereplő majmok jobb helyett balra néznek .

Mindkét csalás a leírásaik alapján a DMCA elleni küzdelmet tűzte a zászlajára, ami azért is különösen vicces, mert most azon vitáznak egymással, hogy melyikük volt az első és „eredeti” másolat. Ezt azért is volna fontos eldönteni, mert így egymás értékét erodálják, bár a végkifejlet tekintetében ez talán már teljesen mindegy. A kis csatározásukkal ugyanis alaposan felhívták magukra a figyelmet a közösségi oldalakon, vagyis az eredeti művészek bármikor rájuk szállhatnak.

Mondjuk már így is irdatlan sok pénzt kerestek az NFT viccükkel. A Coindesk szerkesztője, Tracy Wang szerint ugyanis csak a PAYC-projekt 1496 eladásból körülbelül 60 ETH-t, mintegy 74 millió forintot hozott a hamisítónak, ezzel szemben a másik csalás, a PHAYC 500 Ethert, vagyis 583 millió forintot csinált a kóklernek.

Azt hiszem sokan bármelyik összegért hajlandóak lennének ekkora viccet csinálni magukból, elvégre kisebb túlzással a munka nagy része pár jobb és bal klikkben teljesen kimerül. Néha nehéz eldönteni, hogy a történet melyik része a legnagyobb poén.

via – The Verge, Bitcoin.com

97 millió (!!!) forint helyett véletlenül 970 ezerért adtak el NFT majomképeket

 

https://leet.hu/akcioeso/

×