Egyetlen készülékről játszhat az egész család egyszerre több játékkal is a lakás bármilyen arra alkalmas képernyőjéről. Ezt a lehetséges jövőt mutatta meg nekünk az Alienware.

A videojáték streaming megoldások egyre népszerűbbé kezdenek válni, és ugyan a klasszikus hardveres-fizikai játékot valószínűleg sohasem fogja tudni teljesen kiváltani, néhányan azért villantanak olyan ötleteket, melyeket látva egy percet eltöprengünk az előző állításon.

Ugyan a legortodoxabb szívű játékosokat az Alienware koncepciós masinája, a Nyx nem fogja meggyőzni, akik nyitottak a technológiára minden bizonnyal nagyot ámultak, amikor a CES 2022 előtti Dell-rendezvényen bemutatták. A Nyx nagyon röviden egy olyan videojáték streaming erőgép, ami varázsütésre gamer setupot csinál szinte bármilyen eszközből a lakásban.

A Nyx tulajdonképpen egy Plex-féle nagyon erős otthoni szerver, ami elméletben a legtöbb arra alkalmas kijelzővel rendelkező kütyüvel kompatibilis, vagyis a játékok képét telefonra, tabletre, PC-re, laptopra, vagy TV-re is ki tudja küldeni. Az alap koncepció azonban az volt, hogy minderre tényleg egyetlen pillanat alatt legyen képes, vagyis, amint felállunk a TV képernyője elől, a játékot azon nyomban folytathassuk akár mobilról – töltőképernyő és várakozási idő nélkül.

A bemutatott anyag alapján a Nyx még a képernyőket is fel tudja osztani, vagyis egy készülékről több játékkal négyen is játszhatunk egyszerre. A masina az Alienware szerint egy olyan saját szoftverrel működik, amely képes minden PC-s áruházat kezelni, de nem kell külön bajlódni a launcherekkel, mert azokat a háttérből automatikusan elintézi egy-egy program indításakor.

A Nyx bemutatott prototípusának mérete nagyjából akkora, mint egy minihűtő, azt viszont nem árulták el, hogy pontosan milyen hardver dübörög benne. Érdemes az Alienware kütyüjének margóján megemlíteni, hogy mindez csupán koncepció, és mint a legtöbb olyan, valószínűleg sosem fog tömeggyártásba kerülni, de legalábbis kicsi rá az esély. Az elképzelés viszont egészen érdekes, és hasonlóval valószínűleg más gyártónál/szolgáltatónál fogunk még a jövőben találkozni – a Game Pass-nál és a Google Stadiánál már láthatóak ilyen ambíciók.

 

Játékot fejlesztenél, de nem tudod hol kezdd? – Ingyenes játékmotorok, amikkel bármit elkészíthetsz

 

https://leet.hu/akcioeso/

×