A videón látható, ahogy a kínai GPU a Fenghua 1 éppen benchmark teszteket futtat.

Stewart Randall, a TechNode egyik munkatársa személyes Twitter-fiókján megosztott egy videót, amelyen az Innosilicon Fenghua 1 grafikus kártyája látható működés közben. A Fenghua 1 az első hazai fejlesztésű kínai GPU, és bár a specifikációi nyilvánosak, a teljesítménye továbbra is rejtély. Ezért nem tudni, hogy van-e benne elég kakaó, hogy felvegye a harcot az Nvidia és az AMD grafikus kártyáival, de a videó bizonyítja, hogy a kártya valóban működik.

A bemutatóban a Fenghua 1 a GFXBench benchmarkon futott, konkrétan a T-Rex jelenetben. Sajnos az FPS-számláló nem volt jelen a benchmark futtatása közben, és az eredményképernyőt sem láthattuk utána. Mindazonáltal a felvételek elég simának tűnnek. Másrészt a GFXBench inkább a mobileszközökre van kihegyezve, így a szoftver nem a legjobb teljesítménymérő a grafikus kártyák esetében.

A videó minősége miatt nehéz megmondani, hogy a Fenghua 1 Type-A (egy GPU) vagy Type-B ( dual GPU) volt-e a tesztrendszerben. Mi inkább az előbbire hajlunk, de Randall egy későbbi tweetben megosztott egy fotót az utóbbiról.

A videót és a képet az alábbi beágyazott tweetben láthatod:

 

A Fenghua 1, amely valószínűleg az Imagination Technologies PowerVR architektúráját használja, a 12 nm-es gyártási folyamat terméke. Elméletileg az A-típusú változat akár 5 TFLOPs FP32 teljesítményt nyújt, amivel egy GeForce RTX 2060 (Turing) szintjére kerül. Másrészt a Type-B mód, amely két chipet kombinál, akár 10 TFLOPs FP3 teljesítményt kínál. Ha egy mainstream modellt kellene referenciának választanunk, a Fenghua 1 Type-B az Nvidia legújabb GeForce RTX 3060 (Ampere) modelljéhez hasonlítható, legalábbis papíron.

Mint az Innosilicon elárulta, a Fenghua 1 Type-A a legújabb PCIe 4.0 interfészt használja ki. A grafikus kártya 4 GB, 8 GB és 16 GB GDDR6 vagy GDDR6X (19 Gbps) memóriával érkezhet. Ami a sávszélességet illeti, a Fenghua 1 Type-A akár 304 GBps sebességet is biztosít. Ez körülbelül 10%-kal kevesebb, mint egy GeForce RTX 2060 esetében.

A Fenghua 1 mintadarabjai már eljutottak olyan vállalatokhoz, amelyek érdeklődnek a grafikus kártya termékeikben való felhasználása iránt. A kiskereskedelmi elérhetőség és az árazás azonban egyelőre nem ismert.

Mit gondolsz, képes lehet ez a kínai GPU csillapitani a videókártya-hiányt?

Lassabb lett az 5G Magyarországon mint volt, de ritka is, mint a fehér holló

borítókép: Stewrandall

https://leet.hu/xmas/

×