Egy tehetséges dizájner elképzelte, hogyan néznének ki a 2021-ben használt programok, ha léteztek volna 1999-ben.

A koronavírus-járvány alapvető változásokat hozott az emberek életébe, hiszen amellett, hogy sokan átálltak az otthoni munkavégzésre, már azok is a digitális tér felé kellett forduljanak, akik ezidáig tartották tőle a tisztes távolságot.

Ha lehet ilyet egyáltalán egy ilyen helyzetben, akkor azt is mondhatnánk, hogy a járvány kifejezetten jól választotta meg az berobbanásának időpontját, hiszen manapság minden adott ahhoz, hogy az életünk egy részét digitálisra konvertáljuk. 20 évvel ezelőtt például nem volt még Youtube, Facebook, Chrome, Netflix, Amazon Prime, Messenger, Reddit, Slack, Twitter, TikTok, Instagram, Gmail, Skype, Spotify, vagy sok más mellett okostelefon, melyek mára már szerves részét képezik a mindennapjainknak.

Többük 10 évvel ezelőtt is még csak gyerekcipőben járt, ami még különösebbé, érdekesebbé teszi a jelenleg elfoglalt státuszukat az emberek életében. Egy pillanatig képzeljük azt el, hogy ezek az alkalmazások, programok, szolgáltatások már léteztek az ezredforduló környékén, amikor egymása licitálva jelentek meg a Windows rendszerek (98SE, Millennium, 2000, XP), illetve a velük szemben álló macOS 9.

Akkor vajon hogyan néztek volna ki?

Erre a kérdésre kereste a választ egy lelkes dizájner, Michael Fleeney, aki egy komplett tanulmányt összerakott az alapján, hogy miként működnének és néznének ki a modern szoftverek 21-23 évvel ezelőtt. Az alapot a macOS 9-es verziója adta, amely már internettámogatással, hangfelismeréssel, és beépített keresővel érkezett 1999. októberében.

A programok kinézetét és működését nagyjából az akkori rendszer és dizájnelemek figyelembe vételével alakította, így tulajdonképpen közel pontos képet kapunk arról, milyenek lettek volna annak idején. A végeredményről videót is készített, akit pedig érdekel, hogy hogyan készült, az a (mac)OStalgia oldalán részletesen áttanulmányozhatja.

 

Fájdalmas: Ilyen volt a 90-es években megnyitni egy JPG-t

 

×