Nem annyira egyértelmű a válasz, mint amennyire elsőre tűnik.

Ha manapság gondolkodtál VGA vételen vagy eladáson, akkor bizonyára láttad, hogy elképesztő módon drágultak ezek a videókártyák. Két fő dolgot okolhatunk ezért. Egyrészt a gyártók alapból limitált darabszámot tudtak a boltok polcaira helyezni a videókártyákból, másrészt nagy eséllyel ezeket a videókártyákat is bányászok vásárolták meg, sok esetben a gyártótól közvetlenül.

Ennek eredményeképp a régebbi szériás videókártyák ára is kilőtt az egekbe, hiszen akár bányászásra, akár játékra vennénk, ezekhez kell nyúlnunk. A kereslet pedig jelenleg nagyobb, mint a kínálat, így az eladók megtehetik, hogy akár újkori árukon adják ezeket a kártyákat. Jelen pillanatban nem igazán éri meg használt kártyákat vennünk, de ha épp szükségünk van egyre mindenképp, akkor nincs mit tennünk. Persze ilyenkor is felmerül, hogy a kinézett kártyát mire használta az eladó? Játszott, csak a böngészős gépében volt? Netán bányászásra használta?

Mit is bányásznak manapság a videókártyákkal?

Bár az emberek manapság is a Bitcoinnal kapcsolják össze a bányászat és VGA szavakat, egyáltalán nem erről van szó. A Bitcoin által használt SHA-256 algoritmusnál sokkal jobban működnek az Ethereum és egyéb coinok algoritmusai az újabb AMD/NVIDIA videókártyákon.

Ethereum

Nem véletlenül az Ethereum algoritmusának hatékonyságát korlátozza az RTX 3060 modellen a gyártó és nem a Bitcoinét. Persze ez nem jelenti azt, hogy Bitcoint nem bányászik senki kártyákon már.

Mi az a bányászat?

Nagyon leegyszerűsítve a bányászat során az adott célhardvernek (CPU, GPU stb.) bonyolult matematikai feladatokat kell megoldaniuk. Aki a leghamarabb végez / legsikeresebb, jutalomban részesül, így szert téve Bitcoinra, Ethereumra vagy egyéb kriptovalutákra. Manapság a jutalom soha nem egyetlen személyt vagy számítógépet illet, a világon senki nem rendelkezik akkora teljesítménnyel, hogy megoldjon egy sikeres blokkhoz szükséges komplex matematikai műveletet.

A poolnak is díja van

Ezért a bányászok együttműködnek és összeadják teljesítményüket egy „pool”-ban. A jutalom ezután a teljesítménnyel arányosan kerül visszaosztásra a bányászok között. Természetesen ez sem díjmentes mulatság.

Manapság Ethereum esetében ez a célhardver egyértelműen a GPU, hiszen jóval hatékonyabban tudják futtatni ezeket az algoritmusokat a videókártyák, mint a processzoraink. Bitcoinnál, Litecoinnál például ez már eltolódott a dedikált ASIC gépek világába, ha igazán nagy tételbe csinálja valaki.

A különféle online kalkulátorok számításai alapján is az Ethereumot érheti meg a legjobban bányászni, például egy RTX 2060 esetén. Persze egy kártyával ez nem megérős, de így már érthető és szemmel is tökéletes látható miért ezt a valutát bányássza mindenki és nem a Bitcoint.

El is érkeztünk a fő kérdéshez:

vehetünk használt bányászkártyákat, ha azt éppenséggel jó áron kínálják az adott weboldalon?

A válasz nem egyértelmű, nagyon nem! A legtöbben azonnali nemet mondanák a kérdésre, de ennél azért bonyolultabb a dolog. Nagyban függ az adott eladótól is. Ha korrekt és hozzáértő bányászról beszélhetünk, akkor akár még jó üzletet is köthetünk. Az is tény, hogy a kártyák legtöbbször 0-24-ben voltak használva, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között.

Egymás hegyén-hátán, egy forró szobában? Szépen elhelyezve egy megfelelően hűtött környezetben? Na ezért nem lehet instant rávágni a megfelelő választ a fenti kérdésre. A hozzáértő bányászok is törekednek arra, hogy a kártyák élettartalma ne csökkenjen jelentősen, hiszen a bányászás megkezdésekor még ők sem tudják mikor akarnak pontosan megválni a videókártyáktól.

Szépen sorban

Az is előfordul, hogy a VGA-kra egyedi, módosított BIOS-t töltenek fel, hogy az alulfeszelésnek hála alacsonyabb fogyasztást (és hőmérsékleteket) érjenek el, tovább növelve a profitot a kellemesebb áramszámla miatt. Erre mindenképp érdemes rákérdeznünk vásárlás előtt, hiszen könnyen lehet, hogy vissza sem lett állítva a gyártói BIOS a kártyákra.

Ha esetleg garancia is jár a kártya mellé, akkor viszont sokat nem érdemes gondolkodni a dolgon. Hiszen bármilyen probléma esetén nagy eséllyel a javítást/cserét ingyen megússzuk majd.

Verdikt

A fenti információk ismeretében könnyen megérthető miért is fogós kérdés ez. Nagy mértékben rá vagyunk utalva az eladó szavahihetőségére a témában. Ha biztosan tudjuk (netán láttuk is), hogy milyen környezetből emelték ki a kártyát és ez megfelel a fentebb leírtaknak, akkor bevállalhatjuk. Főleg, ha kellemes áron adja azt a hirdető. Jó kérdés, hogy manapság mi számít kellemes árnak. 

Ha az előéletéről semmilyen információnk sincs és az eladó a kérdésünk sem tud konkrét adatokkal szolgálni, akkor jobb kihátrálni a dologból és tovább keresgélni. Akármi is legyen az üzlet vége, egy alapos újrapasztázás biztos nem fog ártani a kártyának, további kellemetlenségtől megkímélve magunkat. Egy dolog viszont biztos: nem sürgős vétel esetén jelenleg nem éri meg sem használt, sem új videókártyát vásárolni.

Ti vennétek használt bányász kártyát?

 

https://leet.hu/xmas/

×