Jelenleg még alaplap sincs, ami natívan támogatná.

Az ADATA céget mostanában leginkább a XPG névre hallgató brandjükkel kapcsolatban ismerheti az ember. Nem véletlenül, hiszen az XPG égisze alatt kiváló ár/érték aránnyal rendelkező SSD-ket dobtak a piacra az elmúlt években. Ezúttal sem ülnek a babérjaikon, tovább feszegetik a háttértárak sebességét. Eddig is olvashattunk brutális gyorsaságról, de ezekhez többnyire bővítőkártyás, Raid rendszerben kialakított SSD-k segédkeztek be.

Az ADATA PCIe 5.0 egységei önmagukban is hihetetlen sávszélességgel rendelkeznek majd!

A Project Blackbird és Nighthawk névre keresztelt háttértárak a PCIe Gen 5.0 mellett erőteljesen hagyatkoznak az NVMe szabány 2.0-ás verziójára. Ennek segítségével a 14 GB/s szekvenciális olvasás sem lesz elképzelhetetlen, de a gyengébb modellek is 10 GB/s felett teljesítenek majd.

A legnagyobb probléma az SSD-kkel, hogy jelenleg nincs olyan asztali platform, mely rendelkezne közvetlen M.2 PCIe Gen5 csatlakozóval. A Z690 chipsetes Intel alaplapokon találhatunk x16-os PCIe 5.0 csatlakozót, így PCIe -> M.2 átalakítóval megoldható lenne a történet különösebb gond nélkül. Könnyen lehet azonban, hogy az ADATA megvárja a natív támogatással rendelkező alaplapokat, hogy a felhasználóknak csak be kelljen pattintaniuk a háttértárat a gépükbe.

Forrás: TomsHardware/ADATA

Egy helyen a PlayStation exkluzív címek, melyek 2022-ben várnak rád

https://leet.hu/samsung/

×