Sajnos egy modernkori betegségről, a cybersickness-ről, vagyis a kiberbetegségről van szó, ami nem gyógyítható, de különböző módszerekkel jól kezelhető.

Ha te is érezted már magad rosszul a gép előtt ülve, szédültél és rád jött a hányinger, akkor jó ha tudod, hogy az bizony a „kiberbetegség” tünete. A rossz a dologban, hogy egyre általánosabb, a jó, hogy szerencsére lehet tenni ellene.

A „kiberbetegség” tulajdonképpen egy mozgásbetegség, aminek kiváltó oka messziről sejthetően a képernyő előtt mozdulatlanul eltöltött hosszú idő. Ez többféle tünettel jelentkezhet, mely egyike lehet a

hányinger, a szédülés, a fejfájás, a dezorientáltság és szemmozgászavarok.

Sokan úgy gondolják, hogy ez a fajta modernkori betegség a tengeribetegség fordítottja, melyet a látás- és a helyzetérzékelési ingerek közötti diszharmónia okozhat, vagyis ami miatt a test egyszerűen nem tudja eldönteni, hogy mit is csináljon. Nagyon egyszerűen fogalmazva, nem egyezik a két dolog, amit a testünk és az egyensúlyt szabályozó szervünk érzékel, és amit látunk.

A virtuális világban a testünk mozdulatlan, de az érzékszervünk mozgást érzékel, akár videojátékozás, zoomos megbeszélések vagy csak végtelenbe való görgetés során.

Ezt teheted ellene!

Sajnos erre a betegségre nincsen egy bevett gyógymód, amitől pikk-pakk rendbe jövünk, de vannak olyan működő praktikák, amivel csökkenthetjük az előfordulását, vagy akár elejét is vehetjük neki.

Az egyik a képernyő előtt töltött idő csökkentése. Lehetőleg óránként keljünk fel, mozogjunk egy kicsit, ha van rá mód, akkor érdemes megtornáztatni a nyaki részt is – a testünk megköszöni. Ez idő alatt érdemes pihentetni a szemet is, amit úgy tehetünk meg, hogy ebben a 10 percben lehetőleg nem egy másik képernyőre bámulunk. Ha mozgó járműben szokásunk rosszul lenni (ez gyakrabban jellemző a nőkre), akkor nem érdemes mobilozni sem, ugyanis ez még jobban összezavarja az érzékeinket, amitől csak még gyorsabban jelentkeznek a nemkívánatos problémák.

Tegyük hát félre a mobilt, és vegyünk elő egy könyvet, vagy csak nézzünk ki az ablakon stb. És ha már ablak, a friss levegő is sokat segít, ezért ha sétálni esetleg nem tudunk elmenni, akkor érdemes gyakrabban szellőztetni. Ahogyan a nehéz ételeket is érdemes kerülni, ami nem csak a kiberbetegségtől, de egyébként ebben a mozgáshiányos napokban-órákban a plusz kilóktól is megvéd.

De vannak technikai részei is a megelőzésnek. Ilyen például a görgetési sebesség csökkentése, hogy a szem lassabban érzékelje a képernyőn történő mozgást. Érdemes letiltani minden felugró ablakot és értesítést, ami még jobban összezavarja a testünket. Sőt, az is segíthet, ha a jegyzeteinket nem a gépbe, hanem egy füzetbe írjuk. Továbbá érdemes lehet UV- és kékfény-szűrős szemüveget is viselni, ami egy plusz terhelést veszünk le a szemünkről, ami így kevésbé fog romlani – ehhez pedig még segítséget is tudunk adni.

Nagyjából ezek azok a praktikák, melyeket érdemes lehet megfogadni, ha gyakran érezzük rosszul magunkat a számítógép, a konzol, a mobil, de úgy általánosságban a képernyő előtt. Ha neked vannak jól bevált tippjeid, akkor azt kérlek a komment mezőben hagyd meg nekünk és a többieknek, meg fogjuk neked köszöni.

 

Te is rosszul szoktál lenni a sok gépezéstől, játéktól?

Nem, soha
Igen, mindig
Van hogy nagyon fáj a fejem, abba is kell hagynom
Engem nem érdekel, ha fáj, akkor is tolom

Created with SuperSurvey

via – Healthline, Portsmouth Daily Times

 

https://leet.hu/xmas/

×