Az internet globális és végleges leállása igen komoly gazdasági és társadalmi problémákat okozna, de képesek lehetnénk megoldani őket.

A napokban sokakban megállhatott az ütő, amikor pár órán-percen keresztül egyáltalán nem tudták elérni a legnépszerűbb weboldalakat.

Történt ugyanis, hogy az egyik legnagyobb tartalomszolgáltató, a Fastly egyik pillanatról a másikra bemondta az unalmast, ami többek között olyan oldalak elérhetetlenné válását eredményezte, mint a Reddit, a Twitch, a Spotify vagy a PayPal. A hibát pár óra leforgása alatt szinte teljesen elhárították, sokan azonban tényleg elgondolkoztak azon,

hogy mi volna, ha úgy az egész internet pillanatok leforgása alatt végérvényesen megszűnne működni. Vajon mi történne akkor?

Rögtön az elején szögezzük le, hogy jelenleg egyetlen esetben történhetne ilyesmi, ha az egész világon mindenhol és egyszerre elmenne az áram, de úgy generátorostól, tartalék generátorostól együtt. Ez pedig csak akkor fordulhatna elő, ha a legerősebb típusú geomágneses vihar érné a Földet, amire van egy pici esély, de elméletben még nem kell túlzottan tartanunk tőle.

Ez azért is lehet így, mert az internet nem egy egyetlen gép által üzemeltetett dolog, sokkal inkább egy sok-sok eszköz és csomópont által szinte „élőként”, az internetprotokoll (IP, de erről egy másik cikkben) segítségével működő egymással folyamatosan kommunikáló rendszer. Még ha egy része le is kapcsolna, a többi akkor is működőképes maradna.

Szóval csak tételezzük fel, elméletben, hogy mi volna ha, valahogyan és valamiért az egész világon teljesen leállna az internet, és senki semmilyen módon nem lenne képes visszaállítani és/vagy reprodukálni?

Szóval kezdjük is az elején. A legelső lehetséges dolog, amit ilyenkor csinálna az ember, hogy fogja a telefont és megpróbálna felhívni valakit, hogy megtudakolja, a hiba nála is fennáll-e, vagy a baj csak helyi?! Miután nagyon, de tényleg nagyon sokan tennének így, egészen nagy az esély arra, hogy a még működő telefonos hálózatok túlterhelődnek, így az interneten túl, azok is elérhetetlenné válnának. Ezt pedig net hiányában sokkal nehezebb is lenne orvosolni.

Ha nincs internet, akkor nincsenek meg azok az alapvető szolgáltatások sem, mint az üzenetküldő alkalmazások, különböző szórakoztató alkalmazások (pl. Spoty, Netflix stb.), ahogyan a pénzintézetek alkalmazásai és rendszerei is elérhetetlenek lennének. Ez talán a nagyobbik baj, hiszen az emberek többsége már a bankszámláján tartja a pénzét, és online digitálisan, vagy személyesen bankkártyával fizet.

Nos, ezekre többet nem lenne lehetőségünk, sőt, minden pénzünk, ami a számlánkon volt fújhatnánk.

Ez azon túl, hogy az emberek nem tudnának vásárolni azért is probléma, mert a készpénzre való átállást nem tudnák egyik pillanatról a másikra megoldani – sem a kifizető intézetek, sem a munkahelyek. Emiatt pedig kérdésessé válik az is, hogy mikor kapnának az emberek fizetőeszközt, ami természetes módon hozná magával a vandalizmust és a rablásokat. Elsődleges célpontok természetesen az ATM-ek lennének, itt akár harcok is kialakulhatnak a zsákmányért, a leleményesebbek azonban a boltokat veszik célba, melyeket a kirakatok betörése után pillanatok alatt kifosztanának.

Paris Erupts During May Day Rally, Pictures, Photos, Details

De ez csak az első hetekben és hónapokban lenne probléma, hiszen az emberek nagy részének még bőséggel vannak emlékeik azokból az időkből, amikor a digitális kor még csak egy sci-fi volt. Nagyjából azokba a korokba térnénk vissza, amikor mindent fizikálisan bonyolítottunk. Itt természetesen nem csak arra kell gondolni, hogy az emberek a képernyőjük helyett végre egymással beszélgetnének és nagy eséllyel többet találkoznának egymással.

Az emberek teljes egzisztenciája változna meg, nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy jelenleg hány millióan dolgoznak az internet által. Vegyük például a tech cégeket, a Google-t, az Amazont, vagy a Facebook-ot, ők minden bizonnyal tönkremennének, úgy pedig sok tízezer ember munkahelye szűnne meg. De megannyi más vállalkozás is nehéz helyzetbe kerülne, hiszen például az újságírás is a digitális térbe helyeződött át, az emberek túlnyomó többsége már így tájékozódik.

Bizony, minden visszaállna a régi kerékvágásba, és mindent papíralapon intéznénk. A számlázást, a megrendeléseket, a tájékozódást (szó szerint, nincs Google Maps), de úgy tényleg mindent.

De nem csak a papír és az újságosbódék támadnának fel. Visszatérne a CD, a DVD, többet használnánk pendrive-ot, ahogyan a multiplayer játékokkal is csak LAN-kábelen keresztül lennénk képesek játszani. Képzeljétek csak el, hogy egyetlen Warzone meccshez egy terembe összegyűlne 150 ember!

A DreamHack rekorder, 12.000 fős LAN-partija

A fizikális dolgokra való váltás azonban nem csak a megrendelések lebonyolításában okozna nehézségeket, hanem a szállítmányozásban is, ezért azok a termékek, melyek nagy utat tesznek meg jóval drágábban kerülnének ki a boltok polcaira, mint azelőtt bármikor. Egy nagy eséllyel hosszú ideig fizetőképtelen társadalomban pedig különösen nagy probléma lehet, így a szép lassan bedőlő kormányoknak hosszan tartó szegénységgel is kalkulálniuk kell – hacsak nincsenek tartalékaik, melyekkel segélyeket tudnának biztosítani.

És ha már szállítás: a légiforgalom egészen biztosan hónapokra teljesen megszűnne, így számos élelem sem jutna el a boltokba.

A hirtelen jött áruhiány, illetve a munkanélküliség a magyarok egy részét egészen biztosan a mezőgazdaságra ösztönözné. Ez a helyi gazdaságokat képes lehetne fellendíteni, közben az alap élelmiszerek árain sem kellene drasztikus mértékben emelni, és még valamennyi munkahely is teremtődne a földeken.

Mindenesetre tény, hogy globális társadalmi és gazdasági katasztrófa lenne, ha egyszerre csak megszűnne működni az internet. A világ lábra állása azonban nagyban függene attól, hogy a kormányok hogyan reagálnák le a kialakult helyzetet, és az emberek mennyire lennének képesek alkalmazkodni egy olyan világhoz, amelyről azt gondolták már több tíz éve eltűnt.

Ez szerencsére aligha fog megtörténni, de ez a kis szimuláció legalább arra jó volt, hogy lássuk, jelenleg mennyire ki vagyunk szolgáltatva az internetnek. Egy olyan dolognak, amely nem létéről a legtöbb ma élő embereknek (köztük harmincasként nekem is) konkrét és tiszta emlékei vannak. 

Borítókép: INSH

 

https://leet.hu/xmas/

×