Június 8-án, magyar idő szerint a kora délutáni órákban rengeteg népszerű oldal vált elérhetetlenné, köztük is olyanokkal mint a Reddit, a Twitch, a Spotify, vagy az HBO Max/GO.

A mai napon, június 8-án, kedd kora délután teljesen elérhetetlenné vált tulajdonképpen a fél internet. Olyan népszerű portálok tűntek el egyik pillanatról a másikra, mint a Reddit, a Spotify, a Twitch, a GitHub, az eBay, az HBO Max és Go, a Quora, a Pinterest, a PayPal, a Vimeo, vagy a brit kormányzati portál, ahogyan sok híroldalt sem lehetett betölteni, köztük olyanokkal mint a CNN, a The Guardian, a The New York Times, a BBC, a Financial Times, vagy a The Verge – írja a TechRadar és a Telex mellett a legtöbb hírportál.

A probléma mögött a világ egyik legnagyobb tartalomszolgáltatója, a Fastly áll, amely a CDN-zavarnak nevezett fennakadást egy óra alatt hárította el, az érintett oldalak teljesen, vagy részlegesen már elérhetőek.

A CDN-ek proxy-kiszolgálóként működnek, melyek bizonyos adatokat a lehető legközelebb tárolnak a végfelhasználóhoz. A legtöbb médiatartalmat (videók, zenék, képek) például egy közeli CDN-kiszolgálón gyorsítótárba helyezik, hogy amikor a netező betölti az adott oldalt, akkor ne kelljen minden alkalommal az eredeti kiszolgálón előhívni azokat. Így pedig, ha egy oldal gyorsítótárazva van, a CDN-en keresztül sokkal hamarabb töltődnek be.

A CDN kiszolgálók később még több funkcióval bővültek, például terheléselosztással, DDoS-védelemmel, tűzfalakkal és számos egyéb biztonsági funkciókkal. A legnépszerűbb tartalomszolgáltatók között említhetjük a Cloudflare-t, a CloudFrontot az Amazont és az Akamai-t, a médiaoldalak körében azonban a Fastly a legelterjedtebb.

„A problémát azonosítottuk, és a javítás folyamatban van” – írta a Fastly a státuszoldalán, részletesebb információkkal vélhetően később szolgálnak majd.

via – TechRadar

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×