Könnyen lehet, hogy valamelyik driver lesz a ludas.

Előfordul, hogy bár erős számítógépünk van, valamiért teljesen véletlenszerű beakadásokat tapasztalunk a rendszer használata közben. Lehet szó épp egy videónézés közbeni hangakadásról vagy játékok esetében FPS dropokról, szaggatásokról. Ilyenkor persze elkezd tanakodni az ember, hogy mi is okozhatja a problémát, hiszen a hardvernek bőven bírnia kellene ezeket a feladatokat.

Elindul a szokásos kör, ellenőrizzük a driverek frissességét, netán lefuttatunk egy-egy malware vagy víruskeresést is, de nem biztos, hogy eredményre vezetnek ezek a lépések.

Ilyenkor jöhet be a képbe a túl magas DPC Latency!

Mi az a DPC Latency?

Ha bármelyik kernel módban futó driver a Windows rendszerünkön rosszul került implementálásra vagy telepítés során valami félrecsúszott, akkor késleltetést okozhat a halasztott eljáráshívásokban ( Deferred Procedure Calls – DPC). Nem kell feltétlenül káros programokra gondolni, lehet, hogy éppen az adott Nvidia driver nem tetszik az operációs rendszerünknek, ezért is járunk utána.

A megnövekedett DPC latency két legnagyobb ismérve:

  • Akadás, megröccenés olyan játékok esetén melyeknél a specifikációnk alapján nem kellene gondnak lennie.

  • Véletlenszerű hangakadás vagy „pukkanás, recsegés” hang zenehallgatás, videólejátszás vagy Skype/Discord beszélgetés közben.

Mérjünk rá!

Mivel tesztelhetjük ezt az értéket? Leginkább az alábbi két program ajánlott a célra:

Fontos megjegyezni, hogy Windows 10/8.1 operációs rendszereken a DPC latency checker sokszor fals értékeket ad vissza, így Windows 7 felett mindenképp a LatencyMon az ajánlott program a célra.

LatencyMon

A program kinézete nem a legszebb, de ebben az esetben nem igazán számít. Ha zöld értékeket látunk hosszabb futtatás esetén is, akkor sajnos nem itt kell keresni a problémát. Számunkra az utolsó két szekció, a „Highest reported ISR routine” és a „Highest reported DPC routine” lesz az érdekes. Ahogy a képen is látható, itt azok a drivereket találjuk, melyek a legjobban igénybe veszik a mérés futtatása alatt a rendszert. Amíg a zöld zónában vannak, addig természetesen nem érdekes a dolog, de ha sárgás-piros a sáv, akkor sikerült is elcsípnünk a probléma forrását.

Ha nem egyértelmű, hogy melyik driver okozza, akkor érdemes egyenként letiltani a hardvereinket (pl. hangkártya, IGP, kontroller stb.) és úgy futtatni a programot.

Mit lehet olyankor tenni, ha magas értékekkel találkozunk?

A legkézenfekvőbb természetesen az adott, program által kiírt driver eltávolítása és régebbi vagy újabb verziójának feltelepítése. Sokszor ez egész hosszadalmas munka is lehet, mire kiteszteljük a megfelelő illesztőprogramot, de a rendszer meghálálja majd. Általában az alábbi driverek szoktak problémásak lenni:

  • Hangkártya, külső hangkártya driverek
  • Hálózati kártya driverek
  • USB controller driverek – ha itt van a hiba, akkor azt pl. az egérmozgás akadásán is észrevehetjük

Az alábbi funkciók is okozhatnak DPC latency növekedést:

  • SMT (AMD) és HT (Intel) CPU funkciók
  • Vírusirtók
  • Steam böngésző

 

 

https://leet.hu/samsung/

×