Olyan mérnökök kongatják a vészharangot, akik a kezdetektől fogva Elon Musk mellett dolgoznak a Tesla fejlesztésében.

Elon Musk és a Tesla álma a jövőbeli teljes önvezetésre képes, biztonságos járművekről mindenképpen egy pozitív vízió, de a különc milliárdos sokszor túlzó kommunikációja nagyon csúnya árnyékokat vet a technológiára.

Musk ugyanis amellett, hogy mindig év vége előtt megígéri, hogy a következő vége előtt már készen lesznek a Tesla teljes önvezetéses funkciójával, még rendre eltúlozza azt is, amit a jelenlegi Autopilot tud. Legalábbis nagyon félreérthető a kommunikációja, amivel sokszor egy kiválóan működő rendszert ír le, miközben a valóság ezzel egyáltalán nem egyezik.

Ezt mondta 19, körülbelül tíz éve a Teslánál dolgozó – névtelenséget kérő – mérnök a New York Times-nak, akik szerint Musk aggasztóan túlzóan beszél az Autopilot képességeiről, illetve túlságosan sokat ígér a (jelenleg bétában leledző) teljes önvezetéssel kapcsolatban is. Állításuk szerint Musk abba az irányba terelte az Autopilot fejlesztését, amely felé más autógyártók okkal nem viszik a saját technológiájukat, miközben többször is átverte a vásárlókat (és követőit) a Tesla kocsik tényleges képességeivel. Többek szerint azért téveszti meg a vásárlókat, mert jelenleg ez az egyetlen érv egy Tesla megvásárlására.

„Ami engem aggaszt, az a jármű képességeinek leírására használt nyelvezet. Ez nagyon veszélyes lehet.” – mondta Jennifer Homendy, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság elnöke, aki az Autopilotot érintő baleseteket vizsgálta, és kritizálta a rendszer kialakítását. Az NYT szerint legalább 12 olyan baleset történt, amelyben az Autopilotot használó autók belehajtottak vészjelzéssel ellátott álló járműbe, ezzel egy ember halálát és másik 17 sérülését okozva – köztük is több rendőrrel.

Vagyis a legnagyobb kritika még mindig nem Musk ambícióit és fejlesztéseit, hanem a túlzó és sokszor minden körülményt ignoráló ígérgetéseit, megtévesztéseit éri, mellyel nyilván a többi EV-t nála olcsóbban kínáló gyártó előtt akar maradni úgy, hogy a lehető legdrágábban tudja értékesíteni az önvezető modullal felszerelt Teslákat.

Elon Musk azon agyal, hogy otthagyja a Teslát és a SpaceX-et, hogy influencer legyen

 

https://leet.hu/xmas/

×