Tíz évvel ezelőtt mutatták be a játéktörténelem egyik legnagyobb sikercímévé váló játékát, de akkor még a kutyát sem érdekelte nagyon.

A napokban lezajlott az év egyik, ha nem a legvártabb és legmozgalmasabb gamer eseménye, a The Game Awards, amely megvalósítása ezúttal kissé véleményes volt, de óriási szájtátós bejelentésekből szerencsére még így sem voltunk híján.

Ezekre a bejelentésekre pedig – okulva a történelemből, talán érdemes is odafigyelni, hiszen 10 évvel ezelőtt ennek az eseménynek az elődjének számító Spike’s TV Video Game Awards-on úgy mutatták be a később a világ legsikeresebb játékává váló címét, hogy akkoriban senki le sem bagózta. Ez a játék azóta az egyik legnagyobb játékosbázissal rendelkezik a piacon, mélyen beitta magát a popkultúrába, és sok-sok más mellett tulajdonképpen ennek köszönhetjük az egyik legnagyobb játékipari vállalkotást, az Epic Games Store-t is.

Bizony, ez a játék nem más, mint a Fortnite!

 

Persze 10 éve még teljesen más játék körvonalazódott benne, mint manapság. Olyannyira más volt, hogy még maguk a fejlesztők és a legendás Cliff Bleszinski sem nagyon tudta rendesen elmagyarázni, hogy pontosan mi fog ebből kisülni. Az első előzetesben például a Save the World módot mutatták meg, de annak is még az egyik legkoraibb verzióját. Szörnyek nyilván voltak benne, és az építés is feltűnt, de az, hogy végül mi lesz ebből az egészből, az hosszú évekig nem volt teljesen tiszta.

Aztán hipp-hopp eltelt pár év és jött 2017, vele pedig a PUBG és a battle royale műfaja, amivel az Epic fejlesztői is megpróbálkoztak. Az első két szezon mondhatni még nem hozta meg a remélt áttörést, de az legalább már látszódott, hogy van potenciál a dologban. Aztán 2018-ban beköszöntött sorban a harmadik szezon, ami mindent gyökeresen és végérvényesen megváltoztatott.

A Fortnite-ra azelőtt soha nem látott mennyiségű játékos cuppant rá; megjelentek körülötte a kifejezetten Fortnite-ra szakosodott streamerek, akiket előtte alig ismertek, majd hirtelen világsztárok lettek, miközben az Epic Games annyi pénzre tett szert a játékon belüli vásárlásokkal, hogy még az évekig hatalmas veszteségekkel üzemelő, hétről-hétre ingyen játékokat osztogató digitális bolt létrehozása és üzemeltetése is belefért az Apple-el való ágaskodás mellett.

A Fortnite-ot lehet szeretni és utálni, nyilvánvalóan megvannak a maga hibái, de az érdemeit soha senki, egy percig sem vitathatja el. Nagyon nagy utat tett meg odáig, ahol éppen tart, ehhez pedig az Epic Games lankadatlan fejlesztőire, illetve arra a maroknyi játékosbázisára is szüksége volt, akik az éveken keresztül tartó sikertelenség ellenére is életben tartották a lángot.

Ehhez pedig csak gratulálni lehet, és ha egy bejelentés margóján illik ilyet, akkor boldog születésnapot is kívánnánk.

https://leet.hu/2021/12/11/vegre-bemutatkozott-a-legendas-jatek-folytatasa-jon-az-alan-wake-2/

 

via – Kotaku

https://leet.hu/xmas/

×