Az Epic Games Store még évekig semmilyen nyereséget nem fog hozni az Epic-nek, és annak is örülni fognak Tim Sweeney-ék, ha nullszaldós lesz majd valamikor.

Az azért eddig sem volt titok, hogy az Epic Games Store nem hogy semmi nyereséget nem termel az Epic-nek, de komoly veszteséggel is jár fenntartani és menedzselni a növekedését.

Ennek egy jelentős oka a hétről hétre ajándékul adott ingyenes játékok, melyekkel nem csak aktívan tartják az EGS felhasználókat, de jó eséllyel képesek velük újakat is bevonzani. Ennek pedig nyilvánvalóan megvan az ára, amit súlyos dollármilliókban számolnak. De nem csak ez lehet az egyetlen költség, ami miatt minuszos a Steam vetélytársa, hiszen fenn is kell ám tartani, valószínűleg az exkluzív megjelenések is pénzbe kerülnek, melyeket nagyon úgy tűnik, hogy még évekig fognak nyögni.

Legalábbis ez derült ki az Epic az Apple ellen folytatott bírósági csörtéje során, amikor is dokumentumokkal be kellett mutatniuk, hogy nagyjából milyen összegekkel számolnak a digitális boltjuk működtetéséhez. Ezekből pedig világosan kiderül, hogy Tim Sweeney és csapata 2025-nél hamarabb nem számít semmilyen bevételre.

Eszerint az Epic 2019-ben 181 millió dollárt, 2020-ban pedig 273 millió dollárt bukott az EGS-en. Ez az arány 2021-ben valamivel már jobban alakul, de még így is közel 140 millió dolláros veszteséget prognosztizáltak a papírok benyújtásakor. Sőt, a későbbi évekre kalkulált költségvetést 30 millió dollárral csökkentették, és a várható bevétellel is kevesebbet számolnak.

Mindezek alapján az Epic Games Store a legoptimistább becslések szerint 2024-ben lehet nullszaldós, és csak 2025-ben termelhet leghamarabb valamilyen nyereséget.

Az EGS várható bevétele tehát 2022-ben 744 millió dollárról 658 millió dollárra, 2023-ban 1 milliárd dollárról 748 millió dollárra csökkent, 2024-ben pedig 1,2 milliárd dollár helyett 838 millió dollárra saccolják. Ezek azért is alacsony számok, mert a digitális bolt fenntartási költsége 2027-re már a 950 millió dollárt is át fogja lépni.

Az Epic nyereséget addig csak a Fortnite-tal, illetve a játékok fejlesztéséhez kikölcsönzött Unreal Engine-nel termel. Igaz, ezekkel egészen sokat keres, a népszerű battle royale játék például csak 2020-ban 2,5 milliárd dollárt hozott az Epic konyhájára.

via – NME, GamingBible

Akciófigyelő | Játssz 300 forintért az elmúlt évek egyik legjobb akciójátékával!

 

https://leet.hu/samsung/

×