A informatika magyar úttörői korán felismerték, hogy az internet fogja jelenteni a jövőt, nekik köszönhetően pedig Magyarország hamar becsatlakozott az internetbe.

Nem kevesebb, mint 30 évvel ezelőtt, 1991-ben jegyezték be a legelső magyar domént, a sztaki.hu-t, amely lényegében megnyitotta a magyarok előtt az internetezés akkor még csak résnyire nyitott ajtaját. Ez pedig nem csak a hazai, hanem világviszonylatban is óriási teljesítmény volt, hiszen éppen csak lehullott a vasfüggöny, a magyar szakemberek máris beszálltak frissnek ható technológiai vívmányba.

Eme nemes alkalomból az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) egy egészen különleges beszélgetéssel ünnepelt, melyen a magyar internetet megalapozó hálózatkutatási és internetfejlesztési szakemberi vettek részt.

A kerekasztal beszélgetés a koronavírus-járvány miatt online, a ZOOM alkalmazáson keresztül zajlott, melyen Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós, Tétényi István és Kovács László többek közt arról is beszéltek, hogy bár a magyar internet utólag tényleg korai előretörés volt, akkoriban ők azt gondolták, hogy máris elkéstek – olvasható a SZTAKI közleményében.

Annak ellenére, hogy az X25-ös hálózati fejlesztésekkel egyedülálló volt Magyarország a régióban. Ezen felül szóba jöttek az első e-mailek, az ékezetek bevezetése, a .hu megnevezés eredete, illetőleg a mérnökök arra is reflektáltak, hogy mi minden történt az internettel az elmúlt évtizedekben. A beszélgetés szerkesztett változata alább nézhető meg.

 

A magyar internet 30. születésnapját nem csak a magyar elsők, de az internet külföldi megalkotói is örömmel köszöntötték. Radia Perlman az STP protokoll megalkotásával vált ismertté, Robert Cailliau pedig a CERN munkatársaként Tim Berners-Lee-vel dolgozott együtt a World Wide Weben. Vint Cerf a TCP/IP protokoll megalkotásával vált az internet egyik atyjává, Bob Kahnnal közösen, jelenleg a Google alelnöke – mindhárman küldtek videóüzenetet a SZTAKI-nak, ezek alább nézhetők meg.

 

via – SZTAKI

A gyilkolásra képes önműködő “terminátor” robotok Amerika szerint nagyon jó dolgok

https://leet.hu/samsung/

×