Mindig lehet hallani valami negatívat a videojátékokról, de mennyit is játszanak a magyar fiatalok?

Egy felmérés alapján a 6 és 18 év közötti magyar gyerekek háromnegyede játszik videojátékkal, egynegyedük naponta egyszer, nyolcaduk pedig többször is. A videojátékokkal játszó gyerekek átlagosan heti 8 órát vagy egy egész napot töltenek ezzel a hobbival.

A felmérést az eNet készítette a Generali a Biztonságért Alapítvány megbízásából, és a céljuk az volt, hogy feltárják a fiatal gyerekek játékszokásait. Illetve a magyar szülök felelősségét a videojátékozás terén. A felmérést egy online kérdőív alapján végezték, ahol több mint 600 gyerek és 800 szülő töltötte ki.

Az egész kutatás onnan indult, hogy 2019-ben a videojáték-függőséget hivatalosan is betegségnek nyilvánította a WHO.

Kinek a hibája, hogy a gyerek játszik?

Ebben a korban elkerülhetetlen a videojátékok hatása a gyerekekre. Ez sokban a szülők példáján is múlik, hiszen azoknak a szülőknek a gyerekei 92%-os esélyen fognak játszani, míg a nem videojátékozó szülök gyerekei csak 55%-a játszik. Ez egy hatalmas százalékarányos különbség.

Mivel játszik a legtöbb gyerek?

Szerencsére ezekkel az adatokkal is rendelkezünk, mivel a Good Gamer széleskörű felmérése a játékra használt eszközökre is kitért. Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy a fiatalkorúak 77%-a használ okostelefont, ezért nem meglepő, hogy a legtöbben ezen a platformon játszanak. Ezt követi a konzol, majd a laptop és a PC, a listát pedig a tablet zárja.

A játékok stílusára is fény derült. Érdekes mód a sport és a verseny játékok állnak az élen, amit a stratégiai játékok követnek, de termesztésen az FPS játékok sem maradtak le. Az utolsót pedig a Call of Duty, és a Counter-Strike képviseli a leginkább.

 Térjünk rá a valóban meglepő adatokra

6-18 éves gyerekek 24 százaléka minden nap játszik, viszont a 12% a pedig többször is játszik. A felmérésben résztvevő gyerekek egyharmada hetente többször, de nem minden nap.

Most jön az réteg, amelyik kitér a tömegből. Ugyanis a kérdezettek 7 százaléka hetente akár 20 órát is eltölt képernyő előtt.

Általában a gyerekek átlagosan heti 8 órát töltenek videojátékokkal. A Good Gamer tanulmányból az is kiderült, hogy a legtöbb gyerek (76%) nem játszik gyakran, de alkalmanként kihagyja a napi tevékenységeit (például írásleckéket, pakolást stb.) a játékok miatt. Alkalmanként idősekkel való játék is nagyon gyakori (65%).

Valóban sok a nyolc óra játék egy héten?

Jó hír, hogy a nemzetközi kutatások eredményei kimutatták, hogy a napi átlagosan játszott órák száma más országokban a két órát is. Nem tűnik soknak, ám a játékra eltöltött időt másra is lehetne fordítani, mint például a családdal, sport, művészek és barátok.

Ám mint gamer eltudom mondani, hogy az interneten is jót lehet szórakozni a barátaiddal. Sőt a játékokból még tanulni is lehet, tehát itt nem az órák számával van a baj, hanem azzal, hogy milyen játékra is használjuk ezt az időt.

Az én szememben az a 8 óra játék nem tűnik soknak, ha az adott gyerek elvégzi minden rá kiszabott kötelességét, mint a tanulás és a testmozgás.

Mi a ti véleményetek a megosztó témáról?

×