Egy férfi a nem létező vállalkozásaira hivatkozva több millió forintnyi segélyt vett fel, hogy aztán elköltse ritka Pokémonos kártyákra.

A koronavírus-járvány számos gazdasági szektort és piaci szereplőt érintett, de a legrosszabbak között talán a vendéglátást és a turizmust említhetjük. Az egész világon megreccsent a gazdaság ezen része, vállalkozások mentek tönkre, emberek vesztették el megélhetésüket, kis túlzással, de egyik pillanatról a másikra rántották ki a lábuk alól a talajt.

Számos kormány emiatt segélyeket és alapokat hozott létre, melyekből támogatásokat osztanak ki az érintetteknek, hogy legalább ezt a nehéz időszakot át tudják vészelni. Ennek hatására egészen szürreális módon, de szinte törvényszerűen megjelentek azok a figurák is, akik megpróbálják/ták kicselezni a rendszert és úgy hozzájutni az ilyen katasztrófahitelekhez, hogy az valójában nem járt volna nekik, vagy minimum nem annyi, mint amennyit kaptak.

Nagyjából hasonló történt az amerikai Georgia-ban, ahol egy Vinath Oudomsine nevű dublini férfi 2020. nyarán segélyért fordult a hivatalokhoz. A férfinak valahogy sikerült hamis papírokkal és szerződésekkel bizonyítania az egyébként nem létező vállalkozásának tényét, amelyről állította, hogy 10 alkalmazottja van. A szervek a hamis dokumentumok alapján 85.000 dolláros, kb. 26,6 millió forintos segélyt utaltak ki neki, de viszonylag hamar kiderült a turpisság.

A férfinak nem, hogy nem volt semmilyen vállalkozása, de több mint 57.789 dollárt, közel 18 millió forintot szinte azonnal el is költött ritka Pokémon-kártyákra.

Vinath Oudomsine most a bíróság előtt kell feleljen okirathamisításért és csalásért, amelyért 20 évig terjedő börtönbüntetést és 250.000 dolláros pénzbírságot is kaphat. A vádiratból nem derül ki, hogy pontosan milyen kártyákat vett, de egészen biztos, hogy ritka darabokról lehet szó, hiszen egy-egy ilyen lap több ezer, több tízezer dollárba is kerülhet, míg a legritkábbak már a százezres kategóriába is tartozhatnak.

via – Kotaku, Macon

×