Miközben a gaming processzorok piacán az utóbbi időben az AMD ül a trónon, az Intal hadat üzent. Azt mondják, mindenben visszaveszik a vezetést.

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időszak igencsak kedvezett az AMD-nek, mivel a legtöbb kereskedő beszámolója és a piaci részesedés is azt mutatta, hogy az AMD processzorai egyre kelendőbbek voltak. Természetesen ezt nem nézi jó szemmel a konkurencia, amit most ki is jelentetettek. Egy nemrégi interjúban az az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger úgy nyilatkozott, hogy

az Alder Lake chipgeneráció véget vet az AMD vezető korának.

Egyértelmű, hogy Gelsinger kijelentése olyan, mintha a Trónok harcában hangzott volna el, ám az igazgató elismerte az AMD-t. „A processzorpiacon igen szép munkát végeztek az elmúlt néhány évben” – mondta. Persze hozzátette azt is, hogy „az Intel visszatért”.

Annak az időszaknak, amikor az emberek azt mondják: „az AMD vezet”, annak vége. Határozott elképzelésünk van arról, hogy mire van szükség: vezető termék, vezető (chip) csomagolás, vezető gyártástechnológia, vezető szoftver, megkérdőjelezhetetlen vezetés az olyan területeken, mint az AI, a grafika, média, teljesítmény. A következő néhány évben rengeteg akcióval és programmal erre törekszünk” – mondta.

Természetesen a nagy szavak az egy dolog, hiszen minden akkor derül majd ki, amikor megjelenik az Alder Lake. A kérdés az, hogy megállja-e a helyét az AMD közelgő Zen 4 CPU-i ellen. Az Intel korábbi szériái hatékonyság, teljesítmény tekintetében nem előzik meg a Zen 3-at, ám lehet, hogy az Alder Lake-nek végre sikerülhet visszavenni az Intel dicsőségét.

A korai benchmarkok azt sugallják, hogy az Alder Lake Core i9-12900K 1,4-szeres fps-növekedést képes elérni a Ryzen 9 5950X-el rendelkező gamer PC-khez képest. Ha az AMD továbbra is tarolni akar, akkor többre lesz szüksége, mint felülmúlni a Zen 3 képességeit.

×