Az Inspiration4 civil legénységének a három napos űrutazása során egy igen kellemetlen meghibásodással is szembe kellett néznie: elromlott az űrtoalett.

Nem sokan gondolkoznak azon, hogy milyen lehet az űrben végezni a „nagydolgot”, de már ha így pont szóba jött, akkor annyit azért én is el tudok mondani, hogy nem túl könnyű. Igaz nekem még nem volt szerencsém ilyen formában kipréselni a székletet, és minden bizonnyal soha nem is lesz, néhány szerencsés civil már első kézből is megtapasztalhatta ezt a különleges élményt.

Egészen pontosan a SpaceX Crew Dragon hajójával 590 kilométeres magasságig emelkedő Inspiration4 legénységéről van szó, akik első civilként töltöttek napokat a hideg űrben. Ez idő alatt pedig olyan teljesen hétköznapi dolgokat demózhattak „űr kiadásban”, mint a tisztálkodás, a fogmosás, az alvás, az evés és a kakilás.

Ez utóbbiból volt is baj rendesen, ugyanis mint kiderült, az útjuk során egyszer bejelzett az űrhajó riasztórendszere, és mint kiderült a WC volt a ludas.

Mivel nem egy Star Trek filmről van szó, a Crew Dragon fedélzetén lévő „pottyantós” közel sem hasonlít egy hagyományos földi WC-re. A szerkezet a falra van elegánsan, praktikusan felszerelve, és szívóerővel gyűjti össze az űrhajósok kakiját, amit egy ventilátor választ el a testtől. A megoldás persze nem tökéletes, de még így is sokkal jobb, mint az Apollo-küldetéseké, amelyek során az űrhajósok zacskókba gyűjtötték a napi adagot (amit a NASA külön nyilván is tartott).

Szóval riasztott az űrhajó, amit a WC-re vezettek vissza, és mint kiderült, valamiféle mechanikai meghibásodás történt a ventilátorral. 

Az űr-WC-ről korábban egyébként maga Elon Musk is beszélt már, aki elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a megfelelő megoldáson, a jelenlegit ugyanis ő sem tartja tarthatónak. A legénység az ismeretlen eredetű riasztást a földi irányítók szerint kiválóan reagálta le, a kezdeti „rácsodálkozást” követően kellően higgadtak voltak, és közösen el tudtak hárítani a fennakadást. Így elméletileg sem előtte, sem utána nem volt problémájuk a testi szükségletek kielégítésével.

Az eset elsőre vicces (és tényleg), azonban az űrbéli WC-zés problémája valóban egy komoly feladat. Csak képzeljük el, hogy egy hosszabb utazás során egy néhány fős legénység hányszor végezné el a nagydolgát, aminek nem csak az gyakorlati részét, de a tárolását is meg kell oldani. Erre pedig jelenleg nincsen megfelelő módszer, de könnyen elképzelhető, hogy arra alkalmas bioreaktorokat is alkalmazhatnak, amely a székletet elektromos energiává alakíthatja.

via – Gizmondo

×