Egy dél-koreai egyetemen olyan WC-t kezdtek el használni, ami a székletet elektromos árammá alakítja, és a diákok még elkölthető pénzt is kereshetnek vele.

Egy dél-koreai egyetemen a diákok olyan WC-t használhatnak, amiért nem csak pénzt kapnak, de a kakijukkal hozzájárulhatnak a kampusz mindennapi működéséhez. A találmány amilyen bizarrul hangzik, legalább olyan fantasztikus is, mellyel egészen érdekes fordulatot vehet az emberi ürülék felhasználása.

A forradalmi toalettet Cho Jae-weon, az Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) város- és környezetmérnöki professzora és társai fejlesztettek ki, amit „Toilet, like a Bee with a Vision”, röviden BeeVi-nek neveztek.

Cho Jae-weon, a South Korean professor at Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST), stands next to a faeces tank at a laboratory in Ulsan, South Korea, July 6, 2021. Picture taken on July 6, 2021. REUTERS/Minwoo Park

Cho Jae-weon a bioreaktor mellett | Kép: Reuters

A BeeVi egy kis mennyiségű víz, de leginkább vákum segítségével a kakit egy földalatti tartályba és bioreaktorba juttatja. Itt mikroorganizmusok a salakanyagot metánná bontják, amely aztán az épület energiaforrásává válik. Jelenleg erről használnak egy gáztűzhelyet, egy vízmelegítő bojlert, és egy üzemanyagcellát, ami plusz áramot termel.

A BeeVi használatára való ösztönzés gyanánt a professzor egy digitális valutát is kitalált, a Ggoolt. A hallgatók, akik használják a WC-t, naponta kapnak 10 Ggoolt, amiből aztán vehetnek maguknak ételt, kávét, üdítőt, könyveket – de szinte bármit, amit az iskolában árulnak. Emiatt pedig sokan már tényleges értékként gondolnak a székletükre.

 

Eddig az ürülékemre gusztustalan, piszkos dologgént gondoltam, de most már nagy értékű kincset jelent számomra” – mondta Heo Hui-jin posztgraduális hallgató a Reutersnek. – „Még étkezések közben is a kakiról beszélek miközben azon elmélkedem, hogy milyen könyvet vegyek belőle.”

Egy átlagos ember naponta körülbelül 500 grammot ürít, amelyből 50 liter metángáz nyerhető ki. Ezzel a gázzal 0,5 kWh villamos energiát lehet előállítani, vagy egy autóval körülbelül 1,2 km-t lehet megtenni… Az ürülék különös értéket képvisel az energia és a trágya előállítása szempontjából, melyet ezzel az ökológiai körforgásba helyeztem” – mondta a BeeVi WC kitalálója, Cho Jae-weon professzor.

via – Reuters, Insider

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×