A hatóságok áramszünet okozásával vádolták meg a kriptobányászokat.

A kirgizisztáni hatóságok nemrég 500 kriptovaluta-bányászfarmot zárt be, aminek köszönhetően végre nem okoznak gondot az áramellátásban az országban – írja a 24.kg. A bányászfarmok, mint kiderült ugyanis lopták az áramot, illegálisan csatlakoztak az áramszolgáltatóhoz.

A berendezések óránként körülbelül 1500-3000 kilowattot fogyasztottak, ami miatt áramhiány alakult ki, többször előfordult áramszünet.

Kirgizisztán hatósága egyébként ezen kívül nem tett közzé több információt a bányászfarmokról, így nem lehet tudni, hogy mekkorák voltak, hol voltak, milyen grafikus kártyákat használtak. Persze nem ez az első alkalom, hogy Kirgizisztán kriptobányászokat állít le. A Bitcoin.com májusban arról számolt be, hogy a hatóságok 2000 bányászrendszert foglaltak le.

 

Ráadásul Kirgizisztán nincs egyedül: több országban is gondot okoznak a bányászfarmok az energiafogyasztás miatt. Többek között Kína ezért vetett véget a dolognak: betiltotta a kriptovaluta-bányászatot, mert attól tartott, hogy az növeli az áramszünetek valószínűségét a nyár folyamán. Angliában szintén áramlopás miatt állítottak le egy farmot, júliusban pedig a maláj rendőrség szintén ezt tette.

A kriptovaluta-bányászat környezeti hatása az utóbbi hónapokban egyre nagyobb vita tárgyát képezi. Különösen azokban az országokban okoz gondot, ahol amúgy is túlterhelt az energia-hálózat.

×