Kínai nyomásra a kriptovaluta-bányászok kénytelenek elköltözni, a lehetséges úti célok között pedig Kelet-Európa is szerepel.

2021-re vonatkozóan még nem nagyon ismerünk pontos adatokat a bányászati teljesítmények globális eloszlásáról, de korábbi becslések szerint a világ kriptovaluta-bányászatának 65-75%-a Kínában történik. Egyelőre legalábbis, ugyanis a kínai kormány újfent bejelentette a kriptopénzek totális tiltását, ezzel együtt felszólítva a bányászokat is a tevékenységük felhagyására – ellenkező esetben a törvény előtt kell színt vallaniuk.

Sokan ezt azért nem vették komolyan, mert Kínában már évekkel ezelőtt érvénybe lépett ugyanez a tiltás, akkor viszont néhány tartományban (pl. Hszincsiang, Belső-Mongólia, Szecsuán és Jünnan) nem alkalmazták, vagy különösen elnézőek voltak. Most azonban nagyot fordult a kocka, és néhány nappal ezelőtt – példát statuálandó – több mint 1000 embert tartóztattak le kriptovalutákkal történő bűncselekmények miatt.

Ennek hatására pedig úgy tűnik a bányászok is elkezdték komolyan venni a dolgot, és nagyon úgy tűnik, hogy megkezdték az elvándorlást.

A hashrate csökkenését figyelembe véve valószínűnek tűnik, hogy a berendezések kikapcsolása országszerte zajlik” – mondta a Castle Island Ventures alapítója, Nic Carter, aki szerint a teljes bitcoin hashrate valószínűleg 50-60%-a fogja végül elhagyni Kínát.

Az elvándorlás viszont nem fog egyik napról a másikra történni. Az üzemeltetőknek minden eszközt és gépet össze kell pakolniuk, és Kínából elszállítaniuk azokat a választott helyszínre, ahol előtte még fel is kell építeni az egységeket – melyekhez nyilván engedélyekre is szükségük lesz.

A lehetséges állomások között Kelet- és Észak-Európa, Amerika és Közép-Ázsia szerepelhet. Különösen azok az országok a célpontok, ahol olcsó az elektromos áram díja. A szakértők szerint az egyik elsődleges célpont Kazahsztán lehet, mivel az ország szénbányái olcsó és bőséges energiaellátást biztosítanak, nem mellesleg még az építkezésekre vonatkozó szabályok is elég lazák.

Kazahsztán azonban sokak szerint csak egy átmeneti megoldás lenne. Sokan úgy tartják, hogy Texas lehet a fő célpont, ahol nem csak az USA területén, hanem az egész világon a legolcsóbb az áram, sőt, elég kriptobányász-barát a helyi kormány is. 

Ami viszont nehézség lehet, hogy az épületek engedélyeztetése ott egészen hosszú egy folyamat, sokszor több, 6-9 hónapon keresztül is eltarthat. Ugyan a megújuló energiaforrásokra nagy hangsúlyt helyeznek, még mindig nem túl megbízható az elektromos hálózat, ami jelenleg nem túl „télálló”. A hálózat teljes megújítása azonban költséges folyamat lenne, ami elkerülhetetlenül dráguláshoz vezetne – így pedig nem lenne annyira megérős a bányászoknak sem.

A bányászat árérzékeny, így a legalacsonyabb költségű energiát keressük, és a legalacsonyabb költségű energia általában megújuló energia, mert ha fosszilis tüzelőanyagokat égetsz … .annak kitermelési, finomítási és szállítási költségei vannak” – magyarázta Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója, ezzel is utalva arra, hogy a bányászok elsődleges célpontjai azok az országok lehetnek, melyek nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát – úgy pedig olcsó – megoldásokra.

Jelenleg még nem tudni pontosan, hogy hová költöznek a Kínából száműzött bányászok, az viszont egészen biztos, hogy amíg új otthont keresnek, addig a hashrate lekapcsolódhat – és le is maradhat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az összes megmaradt bányász egy ideig nyereségesebb lesz.

Egyelőre viszont nincs annyi bányászati kapacitás világszerte, amely készen állna a kínai bányászdiaszpóra befogadására.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×