Ezzel a megoldással egy csomó pénzt spórolhatnak meg azok, akik keveslik az új Xboxok beépített tárhelyét – már ha a Microsoft annyiban hagyja.

Legyen szó az Xbox Series gépekről, vagy a PlayStation 5-ről, az egyik legnagyobb kritika velük szemben az, hogy bizony kevés beépített tárhellyel rendelkeznek. Az 1 TB még a letűnőfélben lévő konzolgeneráció során elegendőnek bizonyult, az előttünk állóban viszont már maguk az átdolgozott operációs rendszerek sok helyet követelnek, a játékokról pedig nem is beszélve.

A tárhelyeket természetesen van és lesz is lehetőségünk tovább bővíteni speciális külső meghajtókkal, azonban az Xbox és a PS mellé ajánlott SSD-k közel sem mondhatóak pénztárca barátnak. Sőt, egy Xbox Series S mellé sokkal hamarabb kell majd egy ilyen tárolót venni, a baj csak az, hogy a speckó – Velocity Architektúrára tervezett – Seagate majdnem annyiba kerül, mint maga a konzol.

Igen ám, csakhogy egy kínai modder rájött, hogy az Xboxok egy hagyományos SSD-vel is működhetnek, és ehhez valójában nem is kell olyan sokat trükközni.

A trükkös megoldás

A modder a Bilibilin írta le, hogy amikor látott egy videót, amiben szétszednek egy Series S-t, feltűnt neki, hogy az újgenerációs konzol PCIe 4.0 csatlakozókat használ az NVMe SSD-khez, melyek a CFExpress protokollt használják. Ez azért fontos, mert a belső és a külső csatlakozás is ilyen módon lett megoldva, ami elméletben azt jelenti, hogy megfelelő adapterrel bármilyen szabványos, kompatibilis PCIe 4.0 SSD-t át lehet alakítani CFExpresszé.

Ehhez az SN530 m.2 2230 típusú SSD-t választotta, mivel ezt használja a Microsoft is belső tárhelynek. Ezután csak be kellett szereznie egy PCIe-4.0-CFExpress átalakítót, összepárosítani őket, majd bedugni az Xboxba. A konzol pedig nem csak felismeri, hanem tökéletesen képes működni is: elindíthatjuk róla a játékokat, elméletben a betöltési sebességgel sincsen probléma, és még a gyors visszalépés funkció is elérhető.

Kép: Bilibili

Mindez egészen remek dolog, hiszen ehhez a megoldáshoz még csak a gépbe sem kell belepiszkálni, és olcsóbb is, mint a hivatalosan kínált Seagate. Sajnos azonban nem érdemes azonnal nekiülni és berendelni a trükkhöz szükséges dolgokat, hiszen a Microsoft minden bizonnyal egy szoftveres frissítéssel be fogja foltozni a rést a pajzson.

Mindenesetre, ha van otthon elfekvőben egy CH SN530 m.2 2230 SSD-d és egy PCIe-4.0-CFE adaptered, akkor érdemes lehet rápróbálnod. És mivel ugyanezt a módszert használja az Xbox Series X is, elméletben a nagyobbik masinán is működhet.

via – Ars Technica

https://leet.hu/shop/back2school/

×