Hiába, hogy „csak” a kiskorúak játékát korlátozza a kínai kormány, a játékokkal foglalkozó vállalatok komoly veszteséget könyvelhetnek el.

Kína néhány hete vezette be az új, online videojátékozást szabályzó rendeletét, amely értelmében a 18 évnél fiatalabbak hetente csupán 3 órát tölthetnek online játékokkal, azt is kizárólag az arra kijelölt napokon. Ennek betartását azonban nem a szülőkre, hanem magukra a cégekre, többek között a Tencentre és a NetEasere bízzák, akiknek így kötelességük tiltani az időkeretet túllépő fiatalokat.

Már az ezt megelőző videojáték-addikciót vizsgáló kormányzati tanulmány megjelenésekor is óriásit estek a kínai játékfejlesztők részvényei, onnan még vissza tudtak kapaszkodni, a szerdai beidézésük után azonban újabb szabadesésnek indultak.

A Tencent Holding részvényárfolyama például -8,48%-ot esett, a NetEase -11,03-nál jár. Sőt, még a video-platform Bilibili részvénye is megérezte a dolgot -3,08%-kal, ahogyan a Kuaishou Technology-ra is hatással volt -6,90%-kal – mivel mindkét vállalat bevételeinek jelentős részét a játékokkal kapcsolatos üzletágakból szerzi

Ugyan ezután az összes vállalat részvénye emelkedő tendenciát mutatott, később még komolyabb veszteségekkel kell számolniuk. A Tencent (és társai) ugyanis a bevételének legnagyobb részét nem a játékeladásokból, hanem az ingyenes online játékaiba pakolt mikrotranzakciókból szerzi. A korlátozás ugyan a 18 év alattiakat célozza, egészen valószínű, hogy dollármillióktól fognak elesni az érintett játékokkal akár érintőlegesen is foglalkozó cégek.

Attól persze nem kell tartani, hogy tönkremennek, hiszen jellemzően más területeken – nyugati fejlesztőkben/kiadókban – is értékesítik a játékaikat, azonban Kína jelentős bevételi forrásuk – még akkor is, ha „csak” a fiatalkorúak korlátozásáról van szó.

Hogy mindennek mi lesz a hosszútávú következménye azt még nem tudni, hiszen a Bitcoin néhány évvel ezelőtti korlátozásakor sem tűnt úgy, hogy egyszer tényleg betilthatják a teljes Kínai Népköztársaság területén, aztán mégis…

via – MarketWatch

https://leet.hu/shop/back2school/

×