Több mint fél éve pletykálgatnak a 20GB-ás RTX 3080 Ti-ról, aminek a létezését most Oroszországból bizonyítják.

Vannak az UFO-k, a Jeti, a Loch Ness-i szörny, és az RTX 3080 Ti 20 GB-os egyedi modellje, melyek mind városi mendemondák, most viszont úgy tűnik, hogy a legendás GPU kilép ebből a díszes kompániából. Ugyanis nemhogy léteznek ilyen kártyák, de elméletben párat már ki is szállítottak a kiskereskedelmi szegmensbe.

Az NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 20 GB-os GPU egyike volt annak a megannyi konfigurációnak, amely érkezett volna, de aztán mégsem, és helyette jött a 12 GB GDDR6X memória. Úgy tűnik azonban, hogy a gyártók végül mégis elkészítették ezeket a változatokat, amiket most a Hardvar nevű orosz számítástechnikai üzletben árulnak – legalábbis ott is feltűnt egy-kettő.

Egészen konkrétan a Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC grafikus kártyáról van szó, amit 20 GB GDDR6X memóriával áldottak meg.

A képeken látható kártya teljesen egyedi tervezésű, és az Ampere GA102 GPU-t tartalmazza – mint már említettem – 20 GB GDDR6X memóriával, amely 320 bites buszinterfészen fut. Az utolsó változat 12 GB GDDR6X memóriával rendelkezik, de 384 bites buszon keresztül működik, így nagyobb sávszélességet is kínál. Az AORUS Xtreme és az AORUS Master változatok is elérhetőek 20 GB-os változatban, de ezek jóval többe kerülnének, mint a már így is elképesztően drága Gaming OC.

Úgy tűnik, hogy ez a 20 GB-os NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti grafikus kártyákból álló tétel még az Ampere LHR chipek gyártása előtt készült, mivel a Yandex és a bolt tulajdonosa is kriptovaluta-bányászati benchmarkokat mutatott, ahol a kártya 86 MH/s-ot nyújt stock állapotban és 100 MH/s-ot, amikor túlhajtották.

A kártya tökéletesen képes bootolni a GeForce 457.71 illesztőprogramokkal & képes a bányászati algoritmusok problémamentes futtatására. Egy szabványos RTX 3080 Ti körülbelül 60-65 MH/s sebességet biztosít ugyanezen Ethereum bányászati algoritmusban.

A kártyát körülbelül 225000 rubelért, közel 3000 dollárért – 860.000 forintért lehet – de inkább lehetett megvenni.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan hogyan kerülhetett ki a gyártó falain kívülre az RTX 3080 TI 20GB, így arról sem tudni semmit, hogy hány darab létezik belőle egyáltalán, illetve azokból mennyi landolt a kereskedőknél. Mindenesetre a kártya létezik, ami tulajdonképpen megerősíti Kopite7kimi korábbi szivárogtatását.

A brutális kártyát KoliaMiner orosz youtuber is részletesen bemutatja – oroszul beszélő olvasók előnyben:

 

via – wccftech

https://leet.hu/shop/back2school/

×