Amerikában óriási vita zajlik a Texas államban elfogadott abortuszellenes-törvényről, ami megtiltaná a hat hetes magzatok elvetetését. Ezzel kapcsolatban szólalt meg egy fejlesztő, bár ne tette volna…

Az abortusz kérdésköre egy rendkívül bonyolult, nehéz és megosztó téma, amiről minden bizonnyal sohasem lesz teljes egyetértés egyetlen társadalomban sem. Amerikában jelenleg óriási a vita erről, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság zöld utat adott annak a texasi törvényjavaslatnak, amely megtiltaná a magzatok elvetetését a hatodik heten túl, vagyis azután, ahogy hallhatóvá válik a szívverés.

Ezzel pedig csak az a probléma, hogy a törvényben azt sem vennék figyelembe, hogy a fogamzás milyen úton, erőszak, vagy vérfertőzés által történt.

Mint sokan mások, a játékipar néhány szereplője is elmondta a véleményét Twitteren, jelentős többségben élesen kritizálva az abortuszellenes-törvényt, John Gibson viszont nem tartozik közéjük. A Tripwire Interactive első embere (Killing Floor, Maneater) szintén Twitteren írta le a véleményét a dologról, melyben nem csak hogy helyesli, de egyenesen büszke a texasi döntéshozók abortuszellenes fellépésére.

Gibson a posztja után kapott hideget-meleget, a játékipar viszont szinte egyként állt bele, olyan nevekkel az élen, mint Cory Balrog, Cliff Bleszinszki, Alanah Pearce, és Chet Faliszek. Az ellene felhozott érvek és kritikák erősek, de jogosak voltak, a dolog azonban akkor kezdett elharapózni, amikor a kommentszekcióba érkezők elkezdték összemosni Gibson művészi munkásságát, munkáját, és ami rosszabb, a Tripwire Interactive-ot a személyes véleményével.

Arra buzdították egymást az emberek, hogy ne vásároljanak olyan játékokat, melyeket a Tripwire csapata készít.

Ezért pedig várható volt, hogy történik majd „valami”, amit egy hivatalos közleményben közölt is a stúdió. Pontosabban azt, hogy John Gibson nem tagja többé sem a vezetőségnek, sem a Tripwire gárdájának, illetve külön kiemelték, hogy a fejlesztő megosztó véleménye egyáltalán nem tükrözi a csapat értékrendjét. Helyét Alan Wilson – korábbi alelnök és társalapító – veszi át.

A közleményben ugyan nem azt állítják, hogy egyhangúan kirúgták Gibsont, elég valószerűtlen, hogy önvezérelve lépett volna hátra. Sokan erre „cancel culture”-t kiáltanának, a valóságban viszont arról lehet szó, hogy szimplán magának a vállalatnak nem tesz jót, hogy a potenciális vásárlói réteg jelentős része mossa össze Gibson igencsak megosztóvá vált személyét a stúdióval és a játékaikkal, akik miatta fogják mellőzni a jövőbeli címeiket is. Vagyis nem a vélemény eltörléséről van szó (az még mindig olvasható a Twitter profilján), hanem egy teljesen racionális üzleti döntésről.

Kép

via – Twitter, Tripwire Interactive

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×