Érdemes betartani pár aranyszabályt.

Manapság szinte nem is látunk fülhallgató nélküli embereket a tömegközlekedésen vagy épp az utcán. Segít a kikapcsolódásban, de kiváló társunk lehet akár az edzés során is. A modern változatok az aktív zajszűrésnek hála pedig akár teljes elszigeteltséget is biztosítanak a felhasználók számára. Ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne a használatuk, akár olyan problémákat is okozhatnak, melyre a hétköznapi ember nem is gondol kapásból.

Nézzük is, hogy milyen veszélyeket rejthet magában a fülhallgató!

Hallásképesség romlása

Az iOS mindenre figyel

Ez talán az a veszélyforrás, melyre először gondol mindenki. A végtelenségig nem terhelhetjük a hallószerveinket az üvöltő zenével, hosszú távon bizony halláskárosodás fog fellépni. Mértékletességre kell törekednünk, érdemes megtalálni azt a hangerőbeállítást, ami még kellően hangos, ám hosszú távon sem érezzük túl bántónak. Az Apple nem is olyan rég beépített egy védelmet az iOS operációs rendszerbe, mely figyeli, hogy milyen decibellel és mennyi ideig hallgatunk zenét. Ha túl soknak érzékeli, akkor bizony korlátozhatja is a hangerőt bizonyos ideig.

Fülfertőzés

Fontos szabály az is, hogy a fülhallgatón nem szabad osztoznunk. A normál kialakítású modelleknél is érdemes erre odafigyelni, a hallójáratba illeszthető (In-Ear) fülhallgatóknál pedig kötelező! A fülhallgató gátolja a füljáratok szellőzését, így hamar megtelepedhetnek rajtuk a baktériumok. Akkor is érdemes rendszeresen tisztítani, ha csak te használod és sosem osztottad meg még mással.

Lankad a figyelem

Ami előny, az néha hátrány is lehet. A fülhallgatók mindig is kiválóak voltak a külvilág kizárására, az aktív zajszűrés megjelenése óta pedig ez hatványozottan is igaz. Megfelelő körülmények között hasznos lehet a teljes elszigeteltség, de biciklizés, vezetés vagy sétálás közben érdemes a mértékletességre törekednünk itt is. Néhány fülhallgató biztosít utcai módot is, mely felerősíti kissé az utca zaját, úgy, hogy közben továbbra is élvezhetjük a zenénket.

Szédülés

Az arra érzékeny felhasználóknál akár szédülést, hányingert vagy kábaságot is okozhat a fülhallgató használat. Nem véletlenül, hiszen az egyensúlyközpontunk a belsőfülben helyezkedik el és a túlzásba vitt, intenzív hanghullámok bizony könnyen megzavarhatják működésében.

Káros sugárzások?

Manapság már talán több vezeték nélküli fülhallgatóval találkozunk, mint vezetékessel. Pár ezer forintért már a célnak megfelelő, korrekt bluetooth-os fülhallgatókat vehetünk. Sugárzásnak tesszük ki két oldalról is a fejünket, mely több kutatás szerint sincs túl jó hatással a szervezetre, míg más kutatások szerint nem jár semmilyen problémával. Ez a problémakör még meglehetősen ingoványos terület, nem igazán született egyetértés az ezt vizsgáló szakértők között sem.

Összegezve a fenti pontokat, az alábbi pár jó tanács:

  • Ne vásároljunk használt fülhallgatókat és rendszeresen fertőtlenítsük a sajátunkat is
  • Törekedjünk az arany középútra a használat idejét és a hangerőt figyelembe véve
  • Vezetés, sétálás, biciklizés közben ne hallgassunk hangosan zenét vagy a megfelelő fülhallgatóknál használjuk az utcai módot
  • Ha szédülést, kábaságot vagy épp egyensúllyal kapcsolatos problémákat tapasztalsz fordulj orvoshoz

Forrás: filantropikum 

https://leet.hu/shop/back2school/

×