Négy kategóriára bontottuk fel a piacot.

Manapság már szinte elképzelhetetlen SSD nélkül egy számítógép, beszéljünk egy egyszerű irodai PC-ről vagy épp egy RTX 3090-nel felvértezett bestiáról. Szerencsére az elmúlt évek során az SSD-k ára is csökkent, bár még mindig nem versenyezhetnek a HDD-vel, ha csak a nyers tárhelymennyiséget nézzük. Az SSD előnye nem ebben rejlik, hanem az alábbi tulajdonságokban:

  • mozgó alkatrészek teljes hiánya
  • olvasási várakozási idő 12,5 μs (merevlemezeknél 5,5-12 ms)
  • írási várakozási idő 33 μs (merevlemezeknél 5,5-12 ms)
  • alacsony áramfelvétel
  • rövid indulási idő, nincs felpörgés
  • jelentősen gyorsabb írási és olvasási sebesség

Gamer gépekben kihagyhatatlan komponens, így érdemes is átpörgetni, hogy milyen lehetőségeink vannak SSD vásárlásnál. Négy kategóriára osztottuk fel a piacot, az „alap” SATA 3 háttértáraktól egészen a PCIe 4.0 szörnyekig.

Nézzük is meg, hogy mely háttértárakat érdemes fontolóra venni!

A „kötelező” szint – Crucial 1TB SATA3 2,5″ 7mm MX500

Bár manapság egyre jobban teret hódít az M2 csatoló és az NVMe technológia, nem szabad elmennünk a SATA 3-as háttértárak mellett sem. A legtöbb játékban nem szenvedünk nagy hátrányt a használatukkal, miközben az áruk sokszor barátságosabb az újabb csatolóval ellátott példányokénál. Az írási/olvasási sebesség a SATA berkekben szokásos 530-560 MB/s-os értékekre korlátozódik, ennél többet egyik SATA-s SSD sem fog tudni. A Crucial MX 500-as SSD-je régóta ajánlott ebben a kategóriában, az M.2-es modelljükkel azonban nem érdemes foglalkozni, mert hajlamos a melegedésre.

Az ár/érték bajnok M.2-es – Kingston 1000GB M.2 NVMe 2280 A2000 

A Kingston az A2000-es modell megalkotásakor nagyon jó érzékkel döntött a végfelhasználói árral kapcsolatban. Alig drágább, mint egy SATA 3-as SSD, ám sebességben jócskán lekörözi azokat a háttértárakat. Az M.2/NVMe csatolónak köszönhetően 2200 MB/s-os olvasási és 2000 MB/s írási értékeket is elérhetünk vele, bár ez még nem az adott technológia maximuma. Ezen kívül a kábelekkel és a tápellátással sem kell bajlódnunk, mindent megold helyettünk az alaplapon található M.2 slot. Nem kapott fancy bordázatot vagy borítást, de a videókártyánk úgyis eltakarja majd.

Extra sebesség maximalistáknak – ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512GB M2 PCI

A csatoló maradt M.2 NMVe, azonban már egy igazi bestiáról beszélhetünk, mely az árcédulán is meglátszik. Itt már azért kicsit feszegetjük a PCIe 3.0 határait a 3350 MB/s-os olvasási sebességnél. Maximalistáknak ajánlott példányok ezek, hiszen 7-8 ezer forinttal is drágábbak lehetnek az azonos tárhellyel rendelkező, de szerényebb teljesítményt nyújtó társaikhoz képest. Nekünk kell eldöntenünk, hogy megér-e ekkora felárat.

A PCIe 4.0 álom – Samsung 980 PRO M.2 SSD

Bár papíron lehet, hogy nem a leggyorsabb PCIe 4.0 SSD, így is elképesztő értékeket olvashatunk le a dobozáról, ebben a kategóriában ajánlott modell. A 7000 MB/s-os olvasási és 5000 MB/s-os írási értékek már garantáltan nem fogják limitálni semmilyen téren a rendszert, legyen szó bármilyen asztali számítógépről. Ám csak a legújabb alaplapok tulajdonosai élvezhetik ki ezeket az előnyöket, így érdemes elolvasnunk az alaplapunk specifikációját PCIe 4.0 SSD vásárlás előtt. Ezeket a specifikációkat meg kell azonban fizetnünk, 60 ezer forint alatt nem találunk 1TB-os példányokat.

Neked milyen SSD van a gépedben?

https://leet.hu/shop/back2school/

×