Néhány évvel ezelőtt azt ígérte egy amerikai „kézműves” mobilgyártó, hogy elhozza az okostelefonok következő lépcsőfokát, aztán kiderült, hogy csak a befektetők pénzére utazott.

A mobilpiac mondhatni az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai ágazat, ahol mindig felfigyelhetünk új és ígéretes márkákra és készülékekre. 2015-ben ilyen projekt volt a CES-en is bemutatott Saygus V2-re keresztelt mobil is, amit a kiötlője, Chad Leon Sayers úgy reklámozott, mint a mobiltelefonok következő lépcsőfoka, a forradalmi szupermobil.

A készülék mára már aligha érintené meg a közönséget, akkoriban viszont különösen erősnek és valóban előremutatónak számított. 320 GB tárhely (igaz trükközve), vízállóságot ígért, a korhoz képest erős hardver lett volna benne: négymagos 2,5 GHZ-es Qualcomm Snapdragon 810, 3 GB memória, Full HD kijelző, 21+13 megapixeles kamerák, beépített ujjlenyomat olvasó és 3100 mAh-s vezeték nélküli töltéssel megtoldott akkumulátor is került volna a borítás alá.

A befektetőknek is tetszett a dolog, akik el is kezdték pénzelni a Saygus V2-őt.

A probléma csak az volt, hogy a Saygus V2 gyártása sohasem vette kezdetét. Chad Leon Sayers ugyanis a befektetők pénzét leginkább saját magára, a kiadásaira és a tartozásaira költötte el azon túl, hogy az újonnan beszállók pénzéből kifizette a régieket.

A The Verge információi szerint Sayers 2,17 millió dollárt költött irodabérletre, mintegy 800 000 dollárt egyéb perek rendezésére, 500 000 dollárt jogi költségekre, továbbá 145 000 dollárt vásárlásra, szórakozásra és személyes gondoskodásra, és mintegy 30 000 dollárt a hitelkártyájára.

Az amerikai ügyészség most értékpapírcsalással vádolja Sayerst, mely szerint 300 befektetőt károsított meg, akiktől 10 millió dollárt kért a telefon elkészítésére, amivel „azonnali meggazdagodást” ígért.

A befektetők már jól ismerhették Sayerst, hiszen korábban is volt már hasonló próbálkozása, melyre 2006-ben kezdett pénzt kalapozni a közösségi médián keresztül. Néhány évvel később, 2009-ben meg is jelent a telefonja, a szétcsúsztathatós Saygus, ami ugyan nem lett egy mindent megváltoztató sikertörténet, bőven okot adott a befektetőknek ahhoz, hogy elhiggyék neki a következő mobilról szóló ígéreteit.

Ebből pedig mint már tudjuk semmi nem lett, Saygus a projektre kapott pénzt elszórta, ami miatt augusztus 30-án áll először bíróság elé. A hasonló történetekre sajnos bőséggel van még példa, elég csak figyelmünket a Kickstarter vagy az Indiegogo felé irányítani, ahol több olyan projekt is feltűnt már, melyekről később kiderült, hogy csak átverések.

×