Elon Musk épp csak bejelentette, hogy készül a Tesla emberi munkát kiváltó robotja, máris azzal ijesztget mindenkit, hogy elveszik a munkát. Szerencsére egy megoldást is javasolt.

Elon Musk a múlt héten megtartott Tesla AI Day során bemutatta a legújabb őrületes ötletét, a Telsa Botot, amit a techguru az emberi munka kiváltójának szán. Egészen pontosan azt mondta, hogy a robotot kifejezetten arra terveik, hogy képes legyen leváltani a humán munkaerőt olyan területeken, melyek veszélyesek, nehezek, vagy monotonak és unalmasak az emberek számára. Emiatt pedig úgy gondolja, hogy sokan veszíthetik majd el az állásukat.

Musk nem köntörfalazott, és azonnal felvázolta, hogy tisztában van vele, hogy nagyon sok ember megélhetésébe fog belepiszkítani a Tesla Bot. A fejlesztése persze még a kanyarban sincs, és jól tudjuk azt is, hogy jobbra-balra képes bármit megígérni, amiből aztán semmi sem lesz, de ha nem ő, akkor majd más csinálja meg a munkarobotokat, ami csak idő kérdése.

Mivel ezzel is tisztában van a Tesla és a SpaceX első embere, már az előadás során elmondta, hogy szerinte mi lehet a legmegfelelőbb megoldás erre a (még távolinak ható) problémára,

ami elkerülhetetlenül a feltétel nélküli alapjövedelem lehet.

A feltétel nélküli alapjövedelem kérdéskörével már az Európai Unió is komolyabban foglalkozni kezdett, amit a koronavírus-járvány még inkább sürgetőbbé tett. A járvány nyomán ugyanis rendkívül sokan vesztették el az állásukat, és lettek keresőképtelenek önnön hibájukon kívül. Ez nem csak a pandémia idején, de úgy általában véve egy nagy probléma – ez pedig a jövőben egy általános jelenség lehet a robotok megjelenése, majd elterjedése miatt.

„A jövőben a fizikai munka lényegében már csak választás lesz” – mondta Musk az előadás során. „Ezért gondolom, hogy hosszú távon szükség lesz egy univerzális alapjövedelemre”.

A feltétel nélküli alapjövedelemmel ezidáig még csak kísérleteztek – többek között Kanadában, Amerikában, Németországban és Finnországban, a valódi bevezetésétől minden bizonnyal még messze vagyunk. Az ötlet azonban egyáltalán nem elvetendő, ugyanis egyre több helyen kezdenek el automatizált rendszereket, esetleg applikációkat használni, ahonnan kiestek az emberi dolgozók (leginkább a vendéglátásban), a Tesla-féla humanoid gépek pedig a jövőben még több területen válthatják ki az emberi munkát.

Created with SiteListener

via – The Business Insider

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×