Elon Musk a Tesla AI Day keretében húzott egy nagyon váratlant, és bemutatta a Tesla humanoid robotjának tervét, aminek jövőre már elkészül a prototípusa is.

Ugyan Elon Musk több ízben hangot adott már annak a félelmének, hogy nagyon is valós probléma a mesterséges intelligencia őrülten gyors fejlődése, ami könnyen eredményezheti akár a gépek önállósodását is.

Itt általában több forgatókönyvet szoktak felemlegetni, de a legtöbb a Terminátor által vizionált jövőképet festi le, vagyis azt, hogy a gépek az emberek ellen fordulnak. Sokan erre legyintenek, de hasonló aggályokat már Stephen Hawking is megfogalmazott, aki szerint mindenképpen szabályozni kell a mesterséges intelligenciára és robotikára irányuló kutatásokat.

Most azonban maga Elon Musk jelentette be az augusztus 19-i Tesla AI Nap keretében, hogy az elektromos autókon túl hamarosan „intelligens” humanoid robotokat is készítenek. Sőt, Musk szerint az első prototípusok már jövőre, 2022-ben elkészülhetnek.

Íme a Tesla Bot, ami amennyire izgalmas, annyira ijesztő.

Tesla ai day

Musk szinte azonnal leszögezte, hogy nem kell a Terminátoroktól félni. Az Optimus-kódnév alatt futó humanoid gépet ugyanis kifejezetten úgy tervezik és készítik, hogy még ha öntudatra is ébredne, könnyedé le lehessen győzni, el lehessen előle szaladni. (Ez mondjuk nem a legmegnyugtatóbb érvelés, de a semminél talán jobb…- a szerk.)

A Tesla Botokat elvileg munkára tervezték, egészen pontosan olyan folyamatok elvégzésére, melyek az ember számára unalmas és monoton, nehéz, vagy veszélyes lehet. A robot egyébként átlagosnak mondható 170-180 cm magas és körülbelül 60 kg, maximum 20 kilóig terhelhető és maximális tempójában 8 km/h sebességgel képes haladni (vagyis tényleg el lehet szaladni előle).

Arc helyett azonban egy kijelzőt kapott, amely mögötti „agyban” a Tesla autóihoz használt Autopilot-rendszer gondolkozik majd. Sőt, az önvezető rendszer kameráit is megkapja, amivel teljes körű navigálásra lesz képes. Ezért akár – Musk szerint – idővel még a boltba is leküldhetjük majd bevásárolni.

Elveszik a munkát?

A fentiek alapján egyáltalán nem alaptalan a félelem, hiszen a Tesla Bot első blikkre tökéletesen alkalmas lehet bizonyos gyári folyamatok elvégzésére az emberi munkaerő helyett. Ez pedig a gyártók számára sokkal olcsóbb megoldás lehet, mint a bérért dolgozó humán erőforrás, ami a robottal szemben ráadásul még le is betegedhet és ebédszünetet is biztosítani kell neki. Ami talán megnyugtató lehet, hogy a Tesla humanoid gépei minden bizonnyal csillagászati összegbe fog kerülni, de egyelőre még nemhogy az árát, de megjelenési dátumot sem tudunk hozzá.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy Musk jelenlegi törekvégeit inkább a SpaceX megbízásai indokolják. Hamarosan ugyanis gőzerővel beindul a Hold- és Mars-projekt, amely keretében bázisokat is terveznek építeni az égitestekre. Erre a munkára pedig a Tesla Bot sokkalta alkalmasabb, mint egy ember, hiszen nincs szüksége levegőre, nem fárad el, automatikusan képes kalkulálni a gravitációval – és annak hiányával -, illetve nem utolsó sorban külső sérülés esetén nincs közvetlen életveszélyben sem.

Hogy végül milyen sorsot szán Elon Musk a Tesla Botoknak még nem tudni, de jövőre, amikor a tervek szerint bemutatják az első működő prototípust, már sokkal okosabbak leszünk.

via – Tesla AI Day

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×