Már most pletykálnak az AMD RDNA4 architektúrájáról, de ez még nagyon a jövő zenéjének tűnik.

Egy szivárogtató Twitterről, aki már korábban is megosztott bizalmas információkat, most azt állítja, hogy a jövőre megjelenő RDNA3 utódjaként érkező RDNA4 sorozat több GPU-t tartalmaz majd, és kisebb node-os eljárást használ majd. Az AMD RDNA4 sorozat továbbra is MCM dizájnt használ majd, legalábbis egyes SKU-k esetében – jegyzi meg a felhasználó.

Hagyományos szabvány és az MCM szabvány

Az AMD Navi 41 már több mint egy évvel ezelőtt megjelent a kiszivárgott anyagokban. Az a szivárgás azt sugallta, hogy az AMD legalább a következő két generációban továbbra is az RDNA architektúrát használja. Ugyanakkor az AMD soha nem ismerte el ezeket a pletykákat, és legfeljebb az RDNA3 és Navi3X sorozatnál tartotta az „útitervét”.

A Greymon55 két node-ot sorol fel az RDNA4 sorozathoz, ami nyilvánvalóan a chipleteket és magukat a grafikus lapkákat összekötő I/O részre utal.

A NAVI4X MCM chipek esetében ez 3 nm-es grafikus lapkákat és 5 nm-es I/O lapkákat jelent. Ennek megfelelően az RDNA3 MCM GPU-k 5 nm-es és 6 nm-es eljárásokat látnak majd.

 

Az AMD Radeon RX 8000 sorozat várhatóan legalább 2023 végéig nem jelenik meg. A Navi4X specifikációi jelenleg nem ismertek, mivel az AMD még aktívan fejleszti őket. Az AMD RDNA4 GPU-k az NVIDIA Ada Lovelace utódjával versenyezhetnek, amelyet egyelőre nem neveztek meg, ugyanakkor az Intel DG3-as GPU-családjával is, amely az Arc Battlemage kódnevet viseli.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/
forrás: videocardz

×